Eper csatni kakukkfüves borecettel
hozzávalók
14-16 szem eper
2 kisebb fej lilahagyma
1 ek vaj
2 bő ek cukor
csipetkényi só
1 kk frissen reszelt gyömbér
5-6 ágacska kakukkfű
1 ek fűszeres tokaji borecet, kakukkfüves
Az epret megmosom, szárát-leveleit lecsípem, konyhai papírtörlőn megszárítgatom. Félbe, negyedbe - ha nagyon nagy szemű, nyolcadba - vágom.
A hagymát megpucolom, félbe vágom, majd egészen vékonyan felszeletelem.
A kakukkfű ágakat leöblítem, a víztől lerázom, majd a levélkéket lecsípdesem, kissé felaprítom.
A vajat és cukrot serpenyőbe teszem, kis lángon megolvasztom.
Mikor a vaj és a cukor karamellizálódott, rádobom a lilahagymát és lassú tűzön, kevergetve, 6-8 perc alatt, pirítom-karamellizálom.
Fűszerezem: frissen reszelt gyömbér, picurka só, friss kakukkfű és az ek-nyi kakukkfüves tokaji borecet.
A fűszeres lilahagyma alatt felhúzom a lángot, majd a serpenyőbe teszem a felkockázott epret.
Falapáttal finoman átkeverem és mindössze 2-3 percig rotyogtatom.
A fűszeres, pikáns, borecetes eper csatnit tálaláskor a frissen sült kukoricás palancsinták tetejére halmozom, és külön tálkában is kínálom.
Illatos, zamatos, fenséges.
Soha rosszabbat :)
Gyors és könnyű, mosogatással együtt szűk negyed óra alatt kész van.
Jó étvágyat !
Nem tudom elképzelni az epret ecettel, de látványra nagyon guszta
VálaszTörlésBianka, nemcsak szép, finom is :) Volt :)
VálaszTörlésA mézes csirkéhez az eperköret is borecettel készült, csak muskotályosból, nem kakukkfüvesből.