Oldalak

2011. máj. 10.

Murok, petrezselyem, paszternák - kicsit másként

Halat sütöttem és valami más köretet szántam mellé, mint a klasszikus rizs/rizibizi vagy krumpli.
Zöldség. Lássuk csak, valami rémlett egy régebbi NL-ból. Lapoz, lapoz, lapoz. Ez az!
Seperc alatt megvan, míg a hal készül, szinte a zöldség is tálalásra kész.
Azoknak, akik amúgy nemigen rajonganak a főtt murokért, petrezselyemért, paszternákért: érdemes kipróbálni ezt a változatot, kellemes meglepetés és finom változatosság.





Zöldségköret - mézes, wok fűszeres

hozzávalók

8-10 szál murok
2-3 szál petrezselyem
1 szál paszternák
8-10 emberes gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 kisebb ek méz
1 tk wok fűszerkeverék
só, bors

A zöldségeket megpucolom. A gyökérzöldséget - aka murok, petrezselyem, paszternák - hosszában félbe, negyedbe, ha nagyon vastag, nyolcadba vágom.
Forró, sós vízbe teszem és 3-4 percig főzöm, majd hirtelen hidegzuhany alá teszem (azaz blansírozom).
Az olajat serpenyőben felmelegítem, rádobom a megpucolt fokhagymát és bézsesre, világosra pirítom. Kiszedem. Érdemes figyelni, hogy ne égjen meg, mert megkeseredik és elrontja a többi zöldség ízét is.
A blansírozott és alaposan lecsepegtetett zöldségeket a forró olajba teszem, megszórom a wok fűszerkeverékkel, pici sóval és borssal tovább ízesítem.
Rázogatva kevergetem, nagyjából 4-5 percig pirítom, majd hozzáteszem a kis ek-nyi mézet és szintén rázogatva összeforgatom.
A mézzel csupán addig hagyom, míg szépen karamellizálódik. Visszateszem a fokhagymát a serpenyőbe, még egyet forgatok rajta, hogy ezeket is bevonja a fűszeres karamellréteg.
Tálalásra kész.


Gyors és könnyű , egyszerű, különleges.
Az eredeti recept brokkolira, murokra és cukorra szól és egyik nagy kedvencem, Marton Levente serpenyőjéből való.




Jó étvágyat !

Szószedett:
murok - sárgarépa

Nincsenek megjegyzések: