Az biztos, hogy újra és újra meg fogom sütni, mert jóízű, jó állagú, finom.
Az eredeti recepttel ellentétben nem egy, de két kisebb kenyeret sütöttem, nálunk jobban fogy ez a méret.
Virslis-metélőhagymás kenyér
1 ek olaj
3 tojás
2 ek víz
50 gr olvasztott margarin
35 dkg liszt
2 ek tejpor
2 tk cukor
1,5 tk só
0,5 tk bors
1 tk élesztő
~ 4 ek aprított, friss metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma
18-20 dkg virsli (~ 6 szál)
1 tojássárga
1 ek víz
A tésztához valókat - a metélőhagyma kivételével - érkezési sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem, majd dagaszt-keleszt programot indítok. A dagasztás utolsó öt percében a kellemesen rugalmas tésztához szórom a metélőhagymát is.
Tipp & trükk: Dagasztás közben érdemes ránézni a tésztára, állaga függhet a tojások nagyságától, a liszt milyenségétől. Ha a tészta túlságosan lágy, apránként pici liszttel lehet segíteni; ha túlságosan kemény lenne, akkor apránként kevéske víz hozzáadásával a megfelelő állagúra lehet hozni.
Mindig várjuk meg, míg a gép alaposan eldolgozza az utólagosan hozzáadott lisztet vagy folyadékot.
A rugalmasra kelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítom és határozott, de gyöndég mozdulatokkal átgyúrom, majd konyharuha alatt 5 percig pihentetem, hogy rugalmasságát visszanyerje.
Itt még úgy gondoltam, hogy egy darab kenyeret sütök, úgyhogy a tésztagömböcből egy téglalapot nyújtottam, nagyjából 2 cm vastagot. Aztán keresztben kettévágtam. Ha egyből két kenyérkében gondolkodom, akkor a nagy tésztagombócot eleve ketté veszem és úgy nyújtok két téglalapot.
A tésztára fektetem az előzetesen megfőzött és kihűtött virslit - következő alkalommal a virslit nem fogom előre megfőzni -, majd a tésztát felgöngyölöm.
Sütőpapírral kibélelt, magassabb falú tepsibe teszem (nálam két gyümölcskenyér sütőforma) és konyharuhával letakarva, langyos-meleg helyen kb 30 percig kelesztem.
A megkelt tészta tetejét vízzel elkevert tojássárgával átkenem (lehet egész tojás, vagy tojásfehérje, ami kéznél van), majd 190 fokra előmelegített sütőbe (gázsütő 5. fokozat) tolom. Sütési idő 25-30 perc, ezalatt a virslis kenyér szép aranybarnára sül. Az illatos kenyereket rácsra állítva hűtöm langyosra, ehetőre.
A soktojásos, fokhagymával, metélőhagymával bolondított kenyértészta magában is jó állagú, nagyon finom. A benne sült virsli különlegessé, mutatóssá teszi.
Remek, nagyon mutatós és guszta
VálaszTörlés