Apák napját még a régi házikóban ünnepeltük, s gyakorlatilag ez volt az utolsó jelentősebb megmozdulásom sütőileg.
Manó nagyon készült, tavaly lecsúsztunk erről a jeles napról, idén viszont már egy hónappal előtte beírtam a naptárba és Manóval együtt időben hozzáfogtunk a készülődéshez.
Manó rajzolt, színezett, festett, még azt is ráírta a műre, hogy Édesapa; igaz, ez utóbbihoz kellett pici segítség, azaz ceruzával halványan előírtam, ő pedig ügyesen átrajzolta filctollal a betűket, mindegyiket más színűre.
Aztán tortát készítettünk és Manó, ha nem elejétől végig, de minden lépésnél segített. Tücsi is segített :), ő főleg azzal, hogy játékait elmonyókázva, gügyörészve kivárta, míg mi a konyhában tüsténkedtünk.
Maga a torta mondhatni nem nagy durranás, piskóta alapon epres-habos- és csokikrém, tetején eperrel, cseresznyével és tejszínhabbal. Na, de egy eper- és csokikrémes tortán belül megoldani, hogy legyen csak csokikrémes szelet, és még szép is legyen ... Sikerült! :)
Segítségemre volt két nagy pogácsaszaggató és két kisebb szívecske sütiforma. Ezeket a tortakarikába fogott piskótalapra tettem (a formákat egymásra állítottam, mert csak így lettek elég magasak), és ezekbe került a csokikrém, köréjük pedig az epres-pudingos-tejszínhabos krém. Néhány óra hűtés után a torta tetejét úgy raktam ki gyümölccsel, hogy a csokikrémes részek szabadon maradjanak, majd apránként, kanalanként vontam be tortazselével az epres részeket. Miután a tortazselé is megszilárdult, óvatosan kiemeltem a krémek közül a sütiformákat és ezután díszítettem tejszínhabbal és további csokikrémmel a tortát.
Manapóm, miután három emberes szeletet eltüntetett, nagyot sóhajtva ennyit mondott: az a hibája ennek a tortának, hogy négy szeletnél többet nem lehet egyszerre megenni belőle. :)
hozzávalók - tészta
4 tojásból piskótalap
kerek tortaforma
hozzávalók - epres-pudingos krém
kb 80 dkg eper
2-3 ek levendulás cukor - lehet sima cukor is
8 dl tej +
6 dkg (burgonya)keményítő +
4 dkg cukor
(vagy 8 dl tej és 2 zacskó vaníliás pudingpor)
1 cs lapzselatin (6 lap)
3 dl habtejszín
hozzávalók - csokikrém
4 dl tej +
3 dkg keményítő +
3 dkg cukor +
2 ek cukrozatlan kakaópor
(vagy 4 dl tej és 1 zacskó csokis pudingpor)
2 bő ek mascarpone
1 bő ek tejszínhab - ezt az epres krémhez felvert, kész tejszínhabból vettem el
díszítéshez - 1 tasak express tortazselé, 12-14 szem eper, néhány szem cseresznye
A piskótalaphoz az egész tojásokat és a cukrot keverőtálba teszem, majd 15-20 percig keverem kézimixerrel, először alacsony fokozaton, majd nagyjából 5 percenként emelem a mixer fokozatát. A fehérre, habosra kevert cukor-tojás mixhez kanalanként hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, alaposan eldolgozom. Kapcsos tortaformát kikenek és liszttel kiszórok, belesimítom a piskótalap tésztáját, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. A hőt visszeveszem 175 fokra és nagyjából 8-10 perc alatt készre sütöm (tűpróba). A tortaforma oldalát lekapcsolom, a kerek piskótalapot rácsra állítva hűtöm (így nem szalonnásodik az alja).
Az eperkrémhez megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva kihűtöm (így hamarabb kihűl).
Az epret megmosom, kicsumázom, szitába téve hagyom alaposan lecsepegni. 12-14 szemet félreteszek a díszítéshez, a többit megszórom a levendulás cukorral, 10 percig pihentetem, majd a gyümölcs eresztett lével együtt botmixerrel összepépesítem.
A habtejszínt előveszem a hűtőből (ha hideg, könnyebb és szebb habot lehet verni belőle), kemény habbá verem.
A lapzselatint 2 ek vízben, folyamatosan kevergetve!, felolvasztom (nem kell főzni!), majd vékony sugárban az összemixelt eperhez keverem. A kihűlt pudingot kézimixerrel átkeverem, hozzádolgozom a zselatinos eperpürét, majd laza keveréssel a tejszínhab felét is.
A csokikrémhez megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva, kavargatva kihűtöm (hamarabb kihűl).
A sűrű pudingot kézimixerrel átkeverem, hozzádolgozom a mascarponet, majd laza kevergetéssel 1 ek-nyi tejszínhabot is.
A torta összeállításához tálaló tálcára teszem a piskótalapot és visszakapcsolom köré a tortaforma oldalát, a tésztára igazítom a sütikiszúrókat (két nagy pogácsaszaggató egymásra és a két szív forma, szintén egymásra).
A csokikrémet betöltöm a sütiformákba, majd a többi részbe belekanalazom az epres-pudingos krémet. Óvatosan, hogy az egész "költemény" szépen egyben maradjon, hűtőbe teszem és legalább 3 órát hagyom pihenni, míg a zselatin összefogta eperkrém és a mascarponeval erősített csokikrém szépen megszilárdul.
Az express tortazselét a használati utasítás szerint elkészítem.
A tortát kiveszem a hűtőből, tetejét - a csokikrémes részek kivételével - kirakom eperrel, cseresznyével, majd az express tortazselét kanalanként adagolva, bevonom a gyümölcsöket. A zselét középtől kiindulva önteni kellene a tortára, de akkor elfedném a csokikrémes részeket is, márpedig nem ez a célom.
A bevont tortát visszateszem a hűtőbe, amíg a zselé is megszilárdul.
Habkinyomóba szedem a tejszínhabot és a maradék csokikrémet.
A tortaforma oldalát lekapcsolom és tejszínhabbal, csokikrémmel tovább díszítem a tortát.
Mindenki legnagyobb megelégedésére a tortát a délutáni pihenő utánkerül szervíroztam, az ünnepi alkalom fényét emelendő, gyerekpezsgő kíséretében :).
A torta közepén lévő csokikrémes rész miatt nem klasszikus háromszög alakú szeleteket vágok. Előbb az eperkrémes részt szeletelem, majd Manónak külön kiemelem a csokis kört.
A domináló epres krém laza és habos, de a zselatin és a keményre főzött puding összefogja annyira, hogy szépen szelni lehessen. Pont, ahogy Manapóm szereti :) A csokis rész krémes és epermentes, pont úgy, ahogy Manóm szereti :).
A gyümölcsös-pudingos-tejszínhabos, zselatinnal összefogott krém annyira sikeres volt, hogy születésnapi tortában ismét alakot öltött, igaz, már őszibarackos ízben és Zila formában.
Jó étvágyat !
Manó nagyon készült, tavaly lecsúsztunk erről a jeles napról, idén viszont már egy hónappal előtte beírtam a naptárba és Manóval együtt időben hozzáfogtunk a készülődéshez.
Manó rajzolt, színezett, festett, még azt is ráírta a műre, hogy Édesapa; igaz, ez utóbbihoz kellett pici segítség, azaz ceruzával halványan előírtam, ő pedig ügyesen átrajzolta filctollal a betűket, mindegyiket más színűre.
Aztán tortát készítettünk és Manó, ha nem elejétől végig, de minden lépésnél segített. Tücsi is segített :), ő főleg azzal, hogy játékait elmonyókázva, gügyörészve kivárta, míg mi a konyhában tüsténkedtünk.
Maga a torta mondhatni nem nagy durranás, piskóta alapon epres-habos- és csokikrém, tetején eperrel, cseresznyével és tejszínhabbal. Na, de egy eper- és csokikrémes tortán belül megoldani, hogy legyen csak csokikrémes szelet, és még szép is legyen ... Sikerült! :)
Segítségemre volt két nagy pogácsaszaggató és két kisebb szívecske sütiforma. Ezeket a tortakarikába fogott piskótalapra tettem (a formákat egymásra állítottam, mert csak így lettek elég magasak), és ezekbe került a csokikrém, köréjük pedig az epres-pudingos-tejszínhabos krém. Néhány óra hűtés után a torta tetejét úgy raktam ki gyümölccsel, hogy a csokikrémes részek szabadon maradjanak, majd apránként, kanalanként vontam be tortazselével az epres részeket. Miután a tortazselé is megszilárdult, óvatosan kiemeltem a krémek közül a sütiformákat és ezután díszítettem tejszínhabbal és további csokikrémmel a tortát.
Manapóm, miután három emberes szeletet eltüntetett, nagyot sóhajtva ennyit mondott: az a hibája ennek a tortának, hogy négy szeletnél többet nem lehet egyszerre megenni belőle. :)
Epres-pudingos, csokikrémes torta
hozzávalók - tészta
4 tojásból piskótalap
kerek tortaforma
hozzávalók - epres-pudingos krém
kb 80 dkg eper
2-3 ek levendulás cukor - lehet sima cukor is
8 dl tej +
6 dkg (burgonya)keményítő +
4 dkg cukor
(vagy 8 dl tej és 2 zacskó vaníliás pudingpor)
1 cs lapzselatin (6 lap)
3 dl habtejszín
hozzávalók - csokikrém
4 dl tej +
3 dkg keményítő +
3 dkg cukor +
2 ek cukrozatlan kakaópor
(vagy 4 dl tej és 1 zacskó csokis pudingpor)
2 bő ek mascarpone
1 bő ek tejszínhab - ezt az epres krémhez felvert, kész tejszínhabból vettem el
díszítéshez - 1 tasak express tortazselé, 12-14 szem eper, néhány szem cseresznye
A piskótalaphoz az egész tojásokat és a cukrot keverőtálba teszem, majd 15-20 percig keverem kézimixerrel, először alacsony fokozaton, majd nagyjából 5 percenként emelem a mixer fokozatát. A fehérre, habosra kevert cukor-tojás mixhez kanalanként hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, alaposan eldolgozom. Kapcsos tortaformát kikenek és liszttel kiszórok, belesimítom a piskótalap tésztáját, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. A hőt visszeveszem 175 fokra és nagyjából 8-10 perc alatt készre sütöm (tűpróba). A tortaforma oldalát lekapcsolom, a kerek piskótalapot rácsra állítva hűtöm (így nem szalonnásodik az alja).
Az eperkrémhez megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva kihűtöm (így hamarabb kihűl).
Az epret megmosom, kicsumázom, szitába téve hagyom alaposan lecsepegni. 12-14 szemet félreteszek a díszítéshez, a többit megszórom a levendulás cukorral, 10 percig pihentetem, majd a gyümölcs eresztett lével együtt botmixerrel összepépesítem.
A habtejszínt előveszem a hűtőből (ha hideg, könnyebb és szebb habot lehet verni belőle), kemény habbá verem.
A lapzselatint 2 ek vízben, folyamatosan kevergetve!, felolvasztom (nem kell főzni!), majd vékony sugárban az összemixelt eperhez keverem. A kihűlt pudingot kézimixerrel átkeverem, hozzádolgozom a zselatinos eperpürét, majd laza keveréssel a tejszínhab felét is.
A csokikrémhez megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva, kavargatva kihűtöm (hamarabb kihűl).
A sűrű pudingot kézimixerrel átkeverem, hozzádolgozom a mascarponet, majd laza kevergetéssel 1 ek-nyi tejszínhabot is.
A torta összeállításához tálaló tálcára teszem a piskótalapot és visszakapcsolom köré a tortaforma oldalát, a tésztára igazítom a sütikiszúrókat (két nagy pogácsaszaggató egymásra és a két szív forma, szintén egymásra).
A csokikrémet betöltöm a sütiformákba, majd a többi részbe belekanalazom az epres-pudingos krémet. Óvatosan, hogy az egész "költemény" szépen egyben maradjon, hűtőbe teszem és legalább 3 órát hagyom pihenni, míg a zselatin összefogta eperkrém és a mascarponeval erősített csokikrém szépen megszilárdul.
Az express tortazselét a használati utasítás szerint elkészítem.
A tortát kiveszem a hűtőből, tetejét - a csokikrémes részek kivételével - kirakom eperrel, cseresznyével, majd az express tortazselét kanalanként adagolva, bevonom a gyümölcsöket. A zselét középtől kiindulva önteni kellene a tortára, de akkor elfedném a csokikrémes részeket is, márpedig nem ez a célom.
A bevont tortát visszateszem a hűtőbe, amíg a zselé is megszilárdul.
Habkinyomóba szedem a tejszínhabot és a maradék csokikrémet.
A tortaforma oldalát lekapcsolom és tejszínhabbal, csokikrémmel tovább díszítem a tortát.
Mindenki legnagyobb megelégedésére a tortát a délutáni pihenő utánkerül szervíroztam, az ünnepi alkalom fényét emelendő, gyerekpezsgő kíséretében :).
A torta közepén lévő csokikrémes rész miatt nem klasszikus háromszög alakú szeleteket vágok. Előbb az eperkrémes részt szeletelem, majd Manónak külön kiemelem a csokis kört.
A domináló epres krém laza és habos, de a zselatin és a keményre főzött puding összefogja annyira, hogy szépen szelni lehessen. Pont, ahogy Manapóm szereti :) A csokis rész krémes és epermentes, pont úgy, ahogy Manóm szereti :).
A gyümölcsös-pudingos-tejszínhabos, zselatinnal összefogott krém annyira sikeres volt, hogy születésnapi tortában ismét alakot öltött, igaz, már őszibarackos ízben és Zila formában.
Jó étvágyat !
6 megjegyzés:
Gyönyörű lett, mesés ajándék!
Köszönöm szépen :)
Manó arcán látszik, hogy nagyon elégedett a remekművel.
Gyönyörű torta! Ügyes vagy nagyon!
Örülök, hogy írtál a költözésről, már nem tudtam, hová tűntél. Bár a pici lány ad még tennivalót bőven, tudom.
Puszi a kis talpicskájára:))
Off: a te receptjeidet is lopják, ezt is....írtam Maxnak, biztosan küldi a részleteket, majd egy közös tiltakozó levelet írunk. Gondolom, te is aláírod....
Hű, de finom lehet! Nagyon szépen díszítettétek a kis kuktáddal. :))))
Névtelen - igen, nagyon elégedett volt :)
Petra - köszönöm, igyekeztünk :)
Trinity - igen, Tücsi is ad "némi" elfoglaltságot. Ráadásul Manó elég sokat hiányzott az oviból, úgyhogy reggeltől reggelig volt teendőm bokrosan :) Költözés: otthonról itthonra :), Bp-re költöztünk. Fő indok, hogy Manó 1-2 év múlva ovis lesz, és itt legalább megvan a választás lehetősége iskola és iskola között.
Hm, nem tudtam, hogy lopkodnak. Rákérdezek Maxnál. Köszönöm :)
Megjegyzés küldése