Oldalak

2011. aug. 10.

Segítsüti

Restellem, ezzel bizony alaposan lemaradtam. De a pozitív gondolkodás, valamint a 'jobb későn, mint soha' jegyében legalább most pótolom mulasztásom, a Segítsüti 2011 tavaszi akcióra készített háremek csemegéjének receptjét és fotókat.
A készülődés izgalmában az átadásokról nem készítettem fényképeket. Örömömre, a három nyertes közül kettővel sikerült személyesen találkozni - nagyon kedves, elbűvölő embereket ismerhettem meg. Sajnos a harmadik átadást nem sikerült személyes találkozóval megoldani, de kedves licitnyertesem párjának közreműködésével végül célba ért a két nagy tortadoboznyi sütemény.
Kacat72, BHedi, Csilli81, most is, ezúton is, még egyszer szívből köszönöm a nagyon szép liciteket, és gratulálok! :) 



A háremek meggyes csemegéjének különlegességét rafinált egyszerűsége adja, hiszen valójában a szilvalekváros torta újrafogalmazása fűszeres meggylekvárral, kockás Zila formában sütve, marcipánba burkolt darabos meggylekvárral töltve. A megtöltött sütikockákat kívánság szerint csokimázzal vontam be vagy marcipánba burkoltam.
S hogy került a hárem a meggyes-marcipános-csokis sütihez? A századelőn úgy tartották a marcipán a háremek titokzatos, zárt, ám felfedezésre váró világának csemegéje.




Háremek meggyes csemegéje

hozzávalók - 25 db-hoz

a tésztához

80 g margarin
3 tojás
150 g cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 citrom héja
5 púpozott ek. meggylekvár
200 g liszt
1 csomag sütőpor
kockás Zila sütőforma
formaleválasztó

a töltelékhez
marcipán
meggylekvár

a bevonathoz
marcipán
ét tortabevonó
habtejszín

A tésztához a puha margarint habosra keverem a cukrokkal és egyenként beledolgozom a tojásokat. Belereszelem a citrom héját, majd hozzákeverem a meggylekvárt. Kanalanként hozzászitálom és eldolgozom a sütőporral elvegyített lisztet. 
A Zila formát nagy gáztepsire állítom, befújom a formaleválasztóval. A meggylekváros tésztát apránként a formába kanalazom, minden adagot elsimítok, hogy a formát jól kitöltse. A végén a tepsit alólról óvatosan megütögetem, hogy a tészta szépen elterüljön. 
180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig (tűpróbáig) sütöm. Mikor megsült, a tepsiben 5-10 percig
pihentetem, majd levesszem a fém keretet. Zila formástól rácsra állítva teljesen kihűtöm. 
A kihűlt sütit formástól sima felületre fordítom és a formát leemelem. Éles késsel a formának megfelelően felkockázom.

 

A töltelékhez előkészített marcipánt porcukorral vékonyan meghintett deszkán vékonyra nyújtom és éles késsel kb 1,5 cm széles csíkokra vágom.


2-2 keresztbe fektetett csíkkal egyenként kibélelem a tésztában kialakított mélyedéseket, úgy, hogy a csíkok bő ujjnyival túllógjanak a tésztán. A fészkekbe púpozottan meggylekvárt teszek, majd visszahajtom a marcipánt, hogy fedje a lekvárt.


A csoki bevonathoz a darabokra tördelt étcsokit és a tejszínt összeolvasztom (100 gr csokihoz 3-4 ek folykékony habtejszín).
A megtöltött és rácsra állított sütikockákat egyenként bevonom a csokimázzal (tetejét, oldalait), majd egy-egy cukorgyönggyel vagy aprított mandulával díszítem. Hűvös helyre teszem, hogy a csokimáz megszilárduljon.

 

A marcipános bevonathoz, sütikockánként diónyi marcipánt - szintén porcukorral meghintett deszkán - kör alakúra nyújtok és a marcipánt oldalain-szélein megredőzve, a kockákat egyenként beburkolom. A sütikockák tetejét olvasztott csokipöttyel és egy-egy cukorgyönggyel díszítem.


A kész háremek meggyes csemegéjét kockánként nagyobb méretű papírkapszliba állítom, majd szépen írókázott levendulás-mézes dobozban kínálom.

Nem dicsekvés (dehogynem :), de mindhárom kedves nyertesem visszajelzése az volt, hogy a háremek meggyes csemegéje nemcsak szép és mutatós, de igen finom is :)


Zila forma híján a tészta 22 cm átmérőjű kerek tortaformában vagy kisebb tepsiben is megsüthető. Ebben az esetben két - a tésztalap méretével megegyező nagyságú - marcipánlapot lehet nyújtani és a kettévágott tésztára, valamint a tetejére tenni. A meggylekvár tölteléket a kettévágott tészta közé (vastagon) és tetejére (vékonyabban) lehet kenni, majd az egész tortát olvasztott csokival bevonni.

Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalamas recept, a csomagoláshoz készült mézeskalács doboz meg különösen gyönyörű. :)))

    VálaszTörlés
  2. Garffyka!
    Már akkor is megcsodáltam, fantasztikus!
    Csak azt nem látom rendesen, hogy a fehér kockákat még becsomagoltad marcipánba? Vagy hogy van ez, mert a csokival bevontat látom:-))
    Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, igyekszik az emberlánya :)

    Gesztenye, ami fehér a kockákon, az a marcipán :) Talán a második képen látszik legjobban a marcipán redőzése a sütikockán.
    A lekvártól a tészta kissé sötét lesz, a harmadik és negyedik képen látszik a csupasz tészta.

    VálaszTörlés