Azt mondják, két dudás nem fér meg egy csárdában. Két főszakács viszont igen :)
Aprónép kekszet sütött.
Én kuktáskodtam :)
Ismét egy Hannah Swensen receptet garffykásítottam, kevesebb cukor és csoki, kicsit több dió, liszt harmada rozsliszt, másik harmada őrölt zabpehely. Így lett a HS féle diós álomból, Manó és Tücsi által átkeresztelve, tesó keksz. Merthogy ők ketten - a tesók - sütötték :)
Az eredeti receptben nincs zabpehely és rozsliszt, 30 dkg cukrot, és 20-20 dkg diót-csokit ír. Kicsit emlékeztet a Viking kekszre, így átdolgozva főleg, de mégis más.
Tesó keksz (~60-66 db)
hozzávalók ... (klikk a folytatáshoz)
12 dkg olvasztott vaj
25 dkg cukor - fele lehet barna
2 tojás
2 tk vanília kivonat
10 dkg liszt
9 dkg rozsliszt (teljeskiőrlésűt használtam)
9 dkg zabpehely (késes aprítóban átfuttatva)
1 cs sütőpor
25 dkg dió
15 dkg csoki
A vajat megolvasztom.
Amíg hűl, aprónépség hathatós közreműködésével egy tálba mérjük a liszteket, a késes aprítóban közepes finomságúra aprított zabpelyhet, sütőport, sót. Nem elírás a két kávéskanálnyi só, bár a keksz (eredeti és átdolgozott formájában is) kevesebbel is finom, ennyi sóval az igazi.
A megolvadt, kicsit visszahűlt vajat egy másik tálba öntjük.
A vajhoz mérjük a kétféle cukrot - érdemes a mennyiség felében barna cukrot használni, izgalmasabbá teszi a kekszet.
Amíg Tücsi két kézzel tartja a tálat, Manó kézi mixerrel alaposan elkeveri a cukrot-vajat. Jöhet a két tojás és a vanília kivonat, ezeket is el kell dolgozni.
Tücsi nagy igyekezettel tartja a tálat, Manó kezeli a kézimixert, így én nyugodtan adagolhatom kanalanként a lisztes, sütőporos keveréket.
Végül a masszába kerül a dió, fele finomra darálva, másik fele durvára vágva.
A felaprított csokit már kanállal és én keverem a tésztához.
Konyhapultról letörlöm a kiszóródott lisztet, egyebeket :)
Keksz adagolás nagy figyelemmel :) |
Amíg a sütő 170 fokra melegszik, a két séfem kiskanálnyi halmokat rendezget a sütőpapírral borított tepsibe a keksz masszából. Kuktáskodva elgömbölygetem, Tücsinek megtetszik, ő gömbölyget, Manó adagol. Jó dolog kuktának lenni :)
Tücsi gömbölyget, Manó adagol ... én lábalógázom :) |
A forró sütőben 10 perc alatt aranybarnára, illatosra sült kekszeket pár percig a tepsiben hagyom, majd rácsra kapkodva hagyom hűlni.
Azaz, csak hagynám, mert jópár darabnak lába kél :)
Jó étvágyat !
de jó, nekem is hasonló korondi bögrém van kistányérral, csak más mintával, épp a héten fotóztam vele a fánkokat. Nagyon édesek a gyerekek, ahogy segédkeznek! :)
VálaszTörlésSzia Borsó, én a gyömbéres puszedlinél és a pöttyös bögrénél elakadtam :) Megnézem majd a korondin tálalt fánkod :)
VálaszTörlésIstenem, Manó milyen nagyfiú már :-)
VálaszTörlésCopfika pedig egy tünemény :-)
Milyen figyelmesen dolgoznak. Szépek a gyermekeid.
VálaszTörlés