Még Bálint napra készítettem a nagysikerű szívsütit eperlekváros és kakaós tésztából, és a piros szívecskék kiszúrása után ott maradtam egy tepsinyi, szépen szeletelt, középen szív-lyukas sütivel.
Úgy gondoltam, "snassz" lenne a lyukas szeleteket csa úgy, á la natúr asztalra tenni, ezért egy kis morfondírozás után megtöltöttem a szíreo kekszhez használt fehércsokis-mascarpones krémmel.
Soha rosszabbat :)
Fehércsokis-mascarpones szívsüti
hozzávalók - tészta
egy tepsi eperlekváros süti, középen kilyukasztva :)
3 tojás
10 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
10 dkg puha margarin
20 dkg graham liszt
1 cs + 1kk sütőpor
7 bő ek eperlekvár
kívánság szerint kevés ételszínezék (Wilton, piros, kb egy késhegynyi)
hozzávalók - töltelék/krém
15 dkg fehércsoki
20 dkg mascarpone
1 rúd vanília (a magok belőle)
2 dkg vaj
2 ek porcukor
A sütőt 170 fokra állítom. Egy szögletes formát ( cm) kevéske margarinnal kikenek, vékonyan megszórom liszttel.
A cukrokat habosra keverem a lágy margarinal, majd egyenként eldolgozom a tojásokkal.
A lisztet összeforgatom a sütpőporral, majd átszitálom, a végén a szűrőben maradt "liszt sűrűjét" az átszitált liszthez szórom.A cukros-tojásos masszához kanalanként adagolom a sütőporos lisztet, minden kanálnyit alaposan elkeverek, végül az eperlekvárt és a piros színezőt is a tésztába dolgozom. Legutolsó lépésként a magas fokozatra állított mixerrel keverem a tésztát 2-3 percig, szépen levegősödik.
A jól kikevert tésztát a kikent-megszórt formába kanalazom, a tetejét elsimítom, az oldalakra kicsit felhúzkodom a masszát.
Előmelegített sütőben nagyjából 25 percig sütöm (tűpróba).
A kész tésztát néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és teljesen kihűtöm.
Miután a süti teljesen kihűlt, nagyjából centi vastag (lehet vékonyabb is, ahogy tetszik :) szeletekre vágom, a szeletek közepéből kiszúrok 1-1 szív formát.
A lyukas szeleteket egy sütőpapírral bélelt tálcára rakosgatom. Nem kell feltétlenül tálca, lényeg, hogy teljesen lapos és hűtő-kompatibilis legyen.
Tipp: Természetesen lehet más formát is kiszúrni, illetve nem muszáj kiszúrkálni a szeletek közepét, nálam adta magát a forma és a kiszúrás, lévén a piros tészta elsősorban a szívsüti "töltelékének" készült.
A fehércsokit vízfürdőn megolvasztom, közben időnként megkeverem, nehogy az alja lesüljön. Lehet mikróban is olvasztani, kinek melyik esik jobban kézre.
Amíg a csoki olvad, a mascarponet, a vajat, egy vanília rúd kikapart magjait és a porcukrot kikeverem.
A megolvadt fehércsokit simára keverem, ezzel kicsit temperálom is (azaz visszahűtöm), majd a mascarpone krémhez csorgatom és kézimixerrel néhány perc alatt egyneművé dolgozom (nem szabad túlkevereni, mert a fehércsoki hajlamos kicsapódni).
A krémet habzsába teszem (vagy kiskanállal adagolom) és a lyukas sütiszeletek közepét megtöltöm. Azért kellett sütőpapír a hűtő kompatibilis tálca és a süti közé, hogy a fehércsokis-mascarpones krém ne tapadjon a tálcához, amíg a finomság hűtőzik.
A megtöltött tésztaszeleteket lazán letakarom és fél-óra hosszat hűtőhidegre teszem, hogy a krém kicsit megdermedjen.
Ha nem lyukasztom a sütit, akkor két szeletet töltök meg krémmel, amolyan "süti szendvics" módra :)
Tálalom és bezsebelem a dícséreteket :)
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése