Valahol az internet nagy világában, egy angol blogon láttam hasonlóan fonott péksütit. A receptet nem volt kedvem lefordítani, ráadásul csészében számolták a hozzávalókat, én pedig szívesebben méricskélek dekában és deciben. Kis töprengés után az eddig nagyon jól bevállt pizza tészta, illetve annak édes változatából készült szőlős-édes calzone recepten végeztem némi ráncfelvarrást :)
Próbasütés volt, fél adag tésztát gyúrtam, ez pont elég lett aprónépségnek vacsorára, csomagolni Manónak uzsonna pótléknak és még reggelire is maradt néhány fonat.
Tücsi azt mondta, csillag.
Manó szerint inkább napocska.
Végül megegyeztek a virágkenyérben :)
Édes virágkenyér
hozzávalók (fél adag)
1 tojássárga
+ annyi tej, hogy 2 dl legyen a tojássárgával együtt
2 ek olaj
30 dkg liszt
1 narancs v. citrom reszelt héja
6-8 dkg cukor
1 kk só
1 cs szárított élesztő
kenés, töltelék
1 tojásfehérje + 1 kk tejszín/tej
mogyorókrém (édes) vagy sütésálló lekvár
A tojássárgát mérőedénybe pottyantom és annyi tejet adok hozzá, hogy 2 dl-t kapjak. Az egészet a kenyérsütő gépbe öntöm, hozzáteszem az olajat is.
Kimérem és átszitálom a lisztet, mehet a tejes tojássárgára. Majd a reszelt naracshéj, a cukor, a só és végül egy csomag szárított élesztő.
Dagaszt-keleszt programot indítok. Másfél óra múlva kicsit lisztezett deszkára borítom a rugalmas, levegős, szép szálasra kelt tésztát.
Gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, gömböccé formálom, tiszta konyharuhával letakarva 5-10 percig pihentetem.
Tipp: Ezt a trükköt - a megkelt tésztát gyöngéd átgyúrás után, még formázás előtt pihenni hagyni - Limara pékségéből tanultam. A pihentetés alatt a tészta visszanyeri rugalmasságát, jobban, szebben formázható.
A tésztát három felé veszem, amíg egy adaggal dolgozom, a többi tésztát konyharuhával letakarom, hogy ne száradjon a felülete.
A tésztát gömböccé formázom, majd sütőpapíron kör alakra nyújtom 2-3 mm vastag tésztával. Sütőpapírostól teszem a tepsibe, így kevésbé oválosítom átemelés közben. Megkenem mogyorókrémmel.
A második tészta adagból igyekszem ugyanakkora kört nyújtani, majd alányúlva a tepsiben pihenő, megkent, első körre teszem és ezt is megkenem.
A harmadik tésztával ugyanígy dolgozom, különbség annyi, hogy ennek a tetejére már nem kerül kence.
Egy pohárral kicsit bejelölöm a tésztakör közepét, majd pizzavágóval (derelyemetszővel, éles késsel) félbe, negyedbe, nyolcadba, tizenhatodba osztom úgy, hogy a tésztakör közepét egyben hagyom.
Tizenhat "virágszirom" |
Az egyes cikkeket megtekerem. Lehet úgy, hogy két cikket egymás felé tekerek (a baloldalit jobbra, a jobboldalit balra), lehet úgy is, hogy az összes cikket egy irányba tekergetem. Kinek hogy teszik :) vagy áll kézre :)
Két-két cikk egymás felé tekerve, de a cikkek alja valahogy "bumfordi" |
Két tekerintés után a tésztacikket középen bevágom ... |
Nem bonyolult, komolyan :) És szerintem így jobban néz ki :)
... majd az így kapott két száron is tekerek egyet, kettőt. Így már jó :) |
A szötymörködés után letakarom a virágkenyeret és meleg helyen kb 20 percig kelesztem. Ezalatt a sütőt 175 fokra melegítem és összekeverem a kimaradt tojásfehérjét egy kevés habtejszínnel.
A megkelt tészta tetejét átkenem a tejszínes tojásfehérjével, forró lerbe dugom.
Kukucs :) a sütőből |
A kisült, illatos, csábító, édes virágkenyeret néhány percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra emelem (igen, forró, nagyon) és ehetőre hűtöm.
Kisülve, ehetőre hűlve, tálalva :) |
Vacsora :) Jó étvágyat! |
Következő sütésnél a fenti tésztához narancshéj helyett apróra vágott, friss zöldfűszert, egy gerezd átnyomott fokhagymát keverek, a cukrot 1 kk-ra csökkentem, sóból kicsit többet teszek és mogyorókrém helyett pl. házi zakuszkával kenem meg a tésztát. Az lesz a sós virágkenyér :)
Jó étvágyat !
Lenyűgözően néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlés