Oldalak

2014. ápr. 19.

A gyöngytyúk és a nyuszi rokonsága


Avagy hogyan lett a tyúkból nyuszi :)

Hosszú ideig nem értettem, hogy az igen változatos állatvilágból, miért éppen a nyulat tették meg piros-hímes tojáshozóvá. Hiszen akár egy kacsacsőrű emlősnek is több köze van a tojáshoz, mint szegény tapsifülesnek. Aztán évekkel ezelőtt rábukkantam a válaszra. A magyarázat hűen példázza az Occam borotvája filozófiai elvet, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb.
Hát ezért hozza a nyuszi a húsvéti tojásokat :)

A húsvét eredetéről és a kapcsolódó hagyományokról, népszokásokról, nagyszombatról és virágvasárnapról már többször írtam.

Most egy korábbi - sok-sok kalácsot, süteményt, finomságos leveseket, tavaszi főételeket felsoroló - húsvéti receptajánlómat bővítem.


Előétel, de akár köret is lehet a Zila formában sült, vidáman tarka-barka, sajtkrémes, zöldséges rizstorta. A krémjét legutóbb sok-sok medvehagymával bolondítottam. Hmmm, fenséges volt és pillanatok alatt elfogyott!


Az okos juhász levelestészta kanala húsvétkor is megállja a helyét, kínálni lehet apróra vágott retekből, paradicsomból, medvehagymából, zöldhagymából készült salátával, de akár snidlinges körözöttel megtöltve is.



Aki szereti a spenótot, bizonyára szívesen megsüti, megkóstolja a fűszeres, spenótos koszorút. Kissé bizarr színéért tökéletesen kárpótol a finomsága :)


Tavaszkor a töltött karalábé gyakran visszatérő vendég, csakúgy mint a leveleiből készült töltike (más néven zöld káposzta, bár köze nincs a káposztához :) és hústalan testvére, a mátika.
A töltött karalábét leginkább levesnek készítem, de nagyon finom, zsenge, üde étel a kapros túróval töltött karalábé is.



Húsmentes főétel a nokkkkedli mogyorós medvehagyma pestóval :)



A rakott, sült fejessalátánál kevesebb tavaszi étel van, talán a tojásos nokedli fejessalátával előzi meg :)



Az aranybarnára sült virágkenyér reggelire, vacsorára, de akár vendégvárónak is beillik.



Hagyományos angol húsvéti péksütemény a Hot Cross Bun.
Kalács is, meg nem is :) Kalácstésztából sütött nyuszik.



Sós péksüti, az örök kedvenc medvehagymás, magos pogácsán és a körözöttes kiflin túl :), a sajtos, szezámmagos csigavirág, amit kényünk-kedvünk szerint lehet tekergetni.



Az ünnepi menü végére készülhet egy csinos virágkosár :)



Vagy a tojáslikőrös krémmel bolondított Tarka kikelet torta :)


De akár egy budavári mézes tésztás, finom citromos krémes tortával is megörvendeztethetjük szeretteinket.



Hogy aprósütiből se legyen hiány :), a nyuszi sütit muffinnak vagy tortának is könnyen, gyorsan el lehet készíteni, az édes sajtkrémes (Philadelphia, mascarpone) töltelékével igazi csábítás.



A finomságok felsorolásától éhes lettem :)

Áldott, békés, vidám húsvéti ünnepeket kívánok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése