Égen-földön kerestem ezt a receptet, mert aprónépség ilyet kért hétvégi sütinek. Mikor legutoljára szem előtt volt a NL a pudingos csiga receptjével, tele volt mindkét kezem, s az újságot azzal a gondolattal tettem odébb, hogy "itt biztosan megtalálom". Persze, most, hogy égen-földön kerestem, a lehető legkézenfekvőbb és az elképzelhető leglehetetlenebb helyeken is, és természetesen nem találtam se égen, se földön, se a receptgyűjteményemben, se a hűtőben, se a lisztek között, de még a cipősszekrényben sem. Elsírtam bánatom Barátaimnak, öt percen belül három receptet is kaptam, s mivel bizonyára mindegyikből finomság sül ki, rendre el is készítem majd mindet. De hát egyik sem volt A recept. Szombat este még egyszer nekiveselkedtem, és láss csodát, megkerült az ominózus NL, benne az áhított recepttel! Vannak még csodák :-)
Az eredeti Lajos Mari receptben első olvasatra is soknak tűnt a megadott tészta mennyiség, úgyhogy első sütésnél lefeleztem, de a töltelék mennyiségét megtartottam. A mazsolát menetrendszerűen kihagytam, lévén a családban csak én szeretem. A tésztát citromhéjjal ízesítettem és a töltelékben a (bolti) vaníliás cukrot két kiskanál házi vanília kivonattal váltottam ki.
Nagyon finom, másnap is puha, illatos, magát etető süti lett az eredmény.
Tálaltam kiadós gulyásleves után második fogásnak, sütöttem "csak úgy" sütinek, Manó kérésére csomagoltam tízórai/uzsonnára, Tücsi kérésére töltöttem csokis pudinggal is. Mindenképpen finom, csak ajánlani tudom.
Pudingos csiga
hozzávalók - tészta
25 dkg tehéntúró
42,5 dkg liszt
1 tojás
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
0,75 dl olaj
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
hozzávalók - töltelék
2 tasak vaníliás pudingpor
7 dl tej
10 dkg cukor - ízlés szerint, nem szoktam méricskélni, tasakonként 3 ek cukrot használok
2 kk vanília kivonat
hozzávalók - tetejére
kb 4 ek sárgabarack lekvár vagy cukormáz (porcukor-víz, porcukor-citromlé)
jégcukor vagy színes szórócukor
A tészta hozzávalóit összegyúrom, pontosabban, mivel első sütésnél időhiányban voltam, mindent betettem a kenyérsütő gép formájába és dagasztó programot indítottam. Azóta is így "gyúrom" ezt a tésztát, a kenyérsütő gép szépen, alaposan összedolgozza a hozzávalókat, keleszteni nem kell.
A tésztát fóliába (nylon zacskóba) csomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.
Ezalatt összeállítom a tölteléket. A két csomag pudingport simára keverem a tejjel, cukorral és vanília kivonattal, majd kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Folpackkal letakarom, és hűlni hagyom, amíg a tésztát kinyújtom.
Tipp & trükk: Ahhoz, hogy a puding vagy bármilyen főzött krém ne bőrösödjön kihűlés közben nem az edényt takarom le, de magát a krémet, azaz a folpackot finoman ráteszem az elsimított krém tetejére. Ha csak tíz percig hagyom így hűlni, a krém már nem ragad a folpackra, amikor azt leveszem, és minden bőrösödés nélkül hűl.
A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, nagyjából 40*60 cm. Elosztom rajta a pudingos krémet úgy, hogy a tetején - azaz a tőleg távolabb eső hosszanti részén - nagyjából 2 cm-.nyit üresen hagyok, ezt egy kevéske (kb 1 kk-nyi) lekvárral vékonyan megkenem.
A megkent tésztát hosszanti oldalától feltekerem, a barackízzel megkenés segít, hogy a csiga szépen összeragadjon. Másfél-két ujjnyi széles csigára vágom és sütőpapírral bélelt vagy kikent-lisztezett tepsibe sorakoztatom, vágott felükkel lefelé, egymás mellé.
A csigák kissé szétesősek, mivel a tészta is, a töltelék is lágy, ilyen kell legyen.
A megpakolt tepsit 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom és 40-45 perc múlva már ki is vehetem az illatozó, aranybarnára sült pudingos csigákkal teli tepsit.
A forró sütit kivarázsolom a sütőformából és rácsra állítom.
Az időközben megmelegített és szitán áttört sárgabarack lekvárral vagy cukormázzal átkenem a még mindig forró süti tetejét és kívánság szerint megszórom jégcukorral vagy színes szórócukorral.
Mi csigára bontva esszük, szigorúan csak kihűlés után, de lehet tortaszerűen szeletelni is.
Akár így, akár úgy, nagyon finom!
Hétvégén is sült egy adag, annak örömére, hogy megtaláltam az elveszettnek hitt receptet :-)
Jó étvágyat !
Az eredeti Lajos Mari receptben első olvasatra is soknak tűnt a megadott tészta mennyiség, úgyhogy első sütésnél lefeleztem, de a töltelék mennyiségét megtartottam. A mazsolát menetrendszerűen kihagytam, lévén a családban csak én szeretem. A tésztát citromhéjjal ízesítettem és a töltelékben a (bolti) vaníliás cukrot két kiskanál házi vanília kivonattal váltottam ki.
Nagyon finom, másnap is puha, illatos, magát etető süti lett az eredmény.
Tálaltam kiadós gulyásleves után második fogásnak, sütöttem "csak úgy" sütinek, Manó kérésére csomagoltam tízórai/uzsonnára, Tücsi kérésére töltöttem csokis pudinggal is. Mindenképpen finom, csak ajánlani tudom.
Pudingos csiga
hozzávalók - tészta
25 dkg tehéntúró
42,5 dkg liszt
1 tojás
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
0,75 dl olaj
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
hozzávalók - töltelék
2 tasak vaníliás pudingpor
7 dl tej
10 dkg cukor - ízlés szerint, nem szoktam méricskélni, tasakonként 3 ek cukrot használok
2 kk vanília kivonat
hozzávalók - tetejére
kb 4 ek sárgabarack lekvár vagy cukormáz (porcukor-víz, porcukor-citromlé)
jégcukor vagy színes szórócukor
A tészta hozzávalóit összegyúrom, pontosabban, mivel első sütésnél időhiányban voltam, mindent betettem a kenyérsütő gép formájába és dagasztó programot indítottam. Azóta is így "gyúrom" ezt a tésztát, a kenyérsütő gép szépen, alaposan összedolgozza a hozzávalókat, keleszteni nem kell.
A tésztát fóliába (nylon zacskóba) csomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.
Ezalatt összeállítom a tölteléket. A két csomag pudingport simára keverem a tejjel, cukorral és vanília kivonattal, majd kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Folpackkal letakarom, és hűlni hagyom, amíg a tésztát kinyújtom.
Tipp & trükk: Ahhoz, hogy a puding vagy bármilyen főzött krém ne bőrösödjön kihűlés közben nem az edényt takarom le, de magát a krémet, azaz a folpackot finoman ráteszem az elsimított krém tetejére. Ha csak tíz percig hagyom így hűlni, a krém már nem ragad a folpackra, amikor azt leveszem, és minden bőrösödés nélkül hűl.
A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, nagyjából 40*60 cm. Elosztom rajta a pudingos krémet úgy, hogy a tetején - azaz a tőleg távolabb eső hosszanti részén - nagyjából 2 cm-.nyit üresen hagyok, ezt egy kevéske (kb 1 kk-nyi) lekvárral vékonyan megkenem.
A megkent tésztát hosszanti oldalától feltekerem, a barackízzel megkenés segít, hogy a csiga szépen összeragadjon. Másfél-két ujjnyi széles csigára vágom és sütőpapírral bélelt vagy kikent-lisztezett tepsibe sorakoztatom, vágott felükkel lefelé, egymás mellé.
A csigák kissé szétesősek, mivel a tészta is, a töltelék is lágy, ilyen kell legyen.
A megpakolt tepsit 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom és 40-45 perc múlva már ki is vehetem az illatozó, aranybarnára sült pudingos csigákkal teli tepsit.
A forró sütit kivarázsolom a sütőformából és rácsra állítom.
Az időközben megmelegített és szitán áttört sárgabarack lekvárral vagy cukormázzal átkenem a még mindig forró süti tetejét és kívánság szerint megszórom jégcukorral vagy színes szórócukorral.
Mi csigára bontva esszük, szigorúan csak kihűlés után, de lehet tortaszerűen szeletelni is.
Akár így, akár úgy, nagyon finom!
Hétvégén is sült egy adag, annak örömére, hogy megtaláltam az elveszettnek hitt receptet :-)
Jó étvágyat !
Egyszerűen csodálatos :-)
VálaszTörlésDe jó, hogy előbukkant a rejtekadó erdőből ez a recipe :-))))
CV, köszönöm :-)
VálaszTörlésJó bizony és most már ha akarna, se tudna elveszni :-)