Már tavaly is terveztem, hogy összeszedem egy rendezett bejegyzésben azokat a finomságokat, amiket kifejezetten a Segítsüti akciókra készítettem.
Ahogy Kismamám mondta volt, akarástól a vakarásig hosszú az út ... Nos, én most jutottam el a gondolattól a megvalósításig, mondjuk, még mindig jobb későn, mint soha :-)
2014 - Amante torta
Lágy eperzselé és markáns étcsokis tészta forró ölelését fonja körbe vérpezsdítő hűvösséggel a fehércsokoládé ... egy ínycsiklandó hármas selymes marcipán burokban.
2013 - Tarka kikelet torta
A virágzó rétecske igazi, ínyenc ízkavalkádot rejtett.
Mákos tortalapok között több rétegben, ínycsiklandóan pompázik a fehércsokis-tojáslikőrös krém és a levendulás porcukorral bolondított hófehér tejszínhab.
2012 - Tavaszi zsongás
A három évvel ezelőtti Segítsütit illatos, napsütéses tavasz várta, s a jó időre való tekintettel egy csokornyi-kalapnyi-kosárnyi tavaszi zsongással készültem.
A házi levendulás szilva-, narancs- és fűszeres baracklekvárral bélelt, aszalt- és kandírozott gyümölcsös tésztából sült, aprócska virágkosarakban piros és zöld koktélcseresznyével bolondított diós, mákos, kókuszos töltelék lapul. Tavaszi virágos ruhájukat írókából és ehető díszítő gyöngyökből "varrtam". A kalapkák anyaga aszalt- és kandírozott gyümölcsben gazdag tészta, a díszítésük íróka és díszítő gyöngyök.
2011 - Háremek meggyes csemegéje
A Háremek meggyes csemegéje, mint egy finom ölelés.
Marcipán és csokikarok ölelik körül a házi meggylekvárral-marcipánnal töltött, Zila formában sütött meggylekváros tésztát. A hófehér marcipánba és sötét csokoládéba burkolt, töltött csemegéke levendulás mézesdobozban várták a licitnyertest és vigaszágasokat.
S miért háremek csemegéje? Mert a századfordulón a marcipánt e titokzatos, zárt, ám felfedezésre váró világok csemegéjének tartották.
2010 - Janus tál
Az írókázott narancsos-gyömbéres mézeskalács tál egyik felében édes sütik: pisztáciás biberle és mogyorókrémmel töltött, aszalt sárgabarackos mézespogácsa, míg a tál másik felében újhagymával, tökmaggal bolondított túrós pogácsa.
2009 - Hot Cross Bun
Ebben az évben indult a Segítsüti, a kezdő csapatban 25 lelkes gasztroblogger várta lélegzetvisszafojtva a legelső süti árverést :-)
Egy finom, asztalt gyümölcsös, édes húsvéti sütemény volt a legelső Segítsütim - Hot Cross Bun. Nevüket a bucik tetején fehérlő keresztről kapták. A gasztro-legenda szerint a tetejükön keresztes bucik még a kereszténység előtti korszakból származnak, s eredetileg a kereszt a négy évszakot jelképezte, valószínűleg csak később vált a nagypéntek és a keresztre feszítés jelképévé ... s így került be, réges-régen, a hagyományos angol húsvéti menüsorba, onnan pedig a világ számos konyhájába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése