Oldalak

2015. jún. 16.

Rózsás Eszterházy

Mondhatnám azt is Eszterházy torta álruhában :)
Édesanyám egyik születésnapi tortája volt :)

Ha kinézetre is Eszterházy tortát készítettem volna, akkor összeállítás után a torta oldalát néhány evőkanálnyi félretett krémmel vonom be és darált dióval/mandulával, csokireszelékkel szórom meg, illetve a tetejére 2 tojásfehérjéből és 160 gr cukorból felvert kemény habot simítottam volna, amit kevés olvasztott fekete csokival díszítek.
De mivel ez a torta csak belül volt Eszterházy, a burkolata és a díszítése csupa csoki. Fehér modelling csoki köpenyt kapott és fehér-, illetve ét modelling csokiból készültek a pici virágok, a rózsák és a levelek is.


Az Eszterházy torta hat lapos, a lapoknak való tésztát laponként állítottam össze. Így sem volt sokkal nagyobb macera, mint egyszerre megkeverni a tésztát, majd laponként kisütni, ráadásul, így mindegyik lap egyforma vastag lett és az összeállított tészta sem ereszkedett meg a végére.
A lapokat egyenként, 24 cm-s formában sütöttem, amíg az egyik lap sült, összeállítottam a következőhöz a tésztát.
A krémhez étkezési keményítőt használtam, de vaníliás pudingporból is meg lehet főzni.


Rózsás Eszterházy torta

hozzávalók - tészta, 6 tortalaphoz

12 tojásfehérje
360 gr darált dió vagy mandula
300 gr cukor
120 gr liszt

hozzávalók - krém

40 gr étkezési keményítő (vagy 2 cs. vaníliás pudingpor)
5-6 ek cukor
2 tojássárga
100 gr darált dió vagy mandula
750 ml tej
70 ml rum (ha lehet, nem aroma; a rum alkoholtartalma kifő a krémből)
2 dl keményre vert tejszínhab


A lert 170 fokra melegítem. Sütőpapírral kibélelem egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját.
Mivel én egyenkét sütöttem a lapokat, hogy ne tegyem-vegyem a mérleget, minden laphoz valót külön tálkákba kiméricskéltem, ettől pillanatra úgy tűnt, káosz van a konyhapulton, de sokkal könnyebb volt így dolgozni.


A tésztához átszitálom a lisztet, összeforgatom a darált dióval.
A tojásfehérjékből és cukorból habot készítek, először félig felverem a tojásfehérjéket, majd hozzáadom a cukrot és keményre, fényesre verem.
Fakanálra váltok és lazán a cukros tojáshabhoz forgatom a liszttel összevegyített darált diót.
A masszát a sütőpapíros tortaformába öntöm, elsimítom, 9-10 perc alatt készre sütöm.
Az illatos tortalapot óvatosan rácsra emelem (nem akarom megtörni), hagyom teljesen kihűlni.
Összesen 6 tortalapot sütök.


A habtejszínt hűtőbe teszem.
A krémhez az étkezési keményítőt, cukrot, tojássárgákat és rumot simára keverem, majd fokozatosan felöntöm a tejjel. Állandó kevergetés közben, alacsony lángon összefőzöm. Teljesen kihűtöm, majd belekeverem a darált mandulát.
Az alaposan lehűtött habtejszínből kemény habot verek és 2-3 részletben a mandulás, főzött, kihűlt krémbe forgatom.


A torta betöltéséhez öt részre osztom a krémet és egyenletesen elkenem az egymásra rakott lapok között.
Ha kinézetre is Eszterházy tortát készítenék, akkor a krémből elvennék 2-3 ek-nyit (ezt az összeállított torta oldalára kenném, és erre szórnám a darált diót/mandulát, csokireszeléket), majd a maradékot igazságosan elosztanám a hat lap között úgy, hogy a torta tetejére diós lap kerüljön.

 

Én modelling csokival burkoltam a tortát, ezért a betöltött és alaposan lehűtött tortát (3 órát állt betöltve a hűtőben) vékonyan átkentem alap vajkrémmel (1:1 vaj-porcukor habosra keverve), fél órára ismét hűtőbe tettem, majd étkezési keményítőn vékonyra nyújtott fehér csokigyurmával fedtem be.


A torta oldalát megsteppeltem, majd ehető ragasztóval feltettem a pici virágokat, a leveleket és a rózsákat.


Sikere volt :) S nem csak a tizenöt szirmos csokirózsák miatt :)

Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Medora írta...

Ez gyönyörű, nem csodálom, hogy akkora sikere volt.

Névtelen írta...

Ezt nem szabad megenni, olyan gyönyörű!!!!! ügyes vagy!!!!!!!!

Dia írta...

Diós torták hetvégéje volt. Nálam is az készült akkor :-)
Nagyon szép lett!