Oldalak

2015. aug. 1.

Tojáslikőrös kuglóf gyerekekkel

Hogy és főleg miért került egy üveg tojáslikőr a gyerekek kezébe?
Kivették a hűtőből és beleöntötték a kuglófba :)

Ezt a szuperfinom kuglófot aprónépség készítette elejétől végéig, nekem mindössze három apró tennivalóm volt, elmondani a receptet, betenni a sütőbe a kuglófot, majd kivenni onnan.


Tücsi és Manó fogadott nagymamájuk névnapjára készítették ezt a finomságot.
Könnyű tésztájú, aromás, zamatos kuglóf. A tetejére tejszínhab koronát tettek és házi rózsacukrot szórtak.
Így készült.


Tojáslikőrös kuglóf

hozzávalók

5 tojás
25 dkg cukor
12,5 dkg liszt
12,5 dkg étkezési keményítő
1 cs sütőpor
2,5 dl tojáslikőr
2,5 dl olaj

2 dl habtejszín
2 ek porcukor
rózsacukor

Manó feltörte a megmosott, megtörölgetett tojásokat, mindegyiket külön tálkába, majd mikor meggyőződött róla, hogy csak a tojás bele van a tálkában, héja nincs :), átöntötte egy nagy keverőtálba. Majd a tojásokra rámérte a cukrot.
Tücsi kimérte a lisztet és étkezési keményítőt (megengedte, hogy a mérleget én olvassam le), majd beleszórt egy tasak sütőport is a tálba.
Manó kimérte a tojáslikőrt és az olajat.


Közös munkával felverték a cukros tojásokat, míg a massza szépen kifehéredett és habos lett.


 

Felváltva kanalazták bele a liszt-étkezési keményítő keveréket, töltötték az olaj-tojáslikőr elegyet és keverték tovább.


Manó befújta leválasztó spray-el a kuglóf formát, majd, míg Tücsi tartotta a sütőformát, beleöntötte az illatos tésztát.
(Fém kuglóf formát kikenni-lisztezni, ha nincs leválasztó spray.)
Előmelegített, 160 fokos sütőbe tettem, nagyjából egy órát sül, érdemes tűpróbázni; kivétel után 10 percet a formában, majd rácsra kiborítva hűl.


A habkoronához Manó felverte a porcukorral elkevert tejszínt, közösen meghabtejszínkoronázták a kihűlt kuglófot, majd illatos, piros rózsából készült rózsacukorral szórták meg.


Tádámm!!!

Jó étvágyat ! :)

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Drága Csillagok :-) Istenem, mekkorát nőttek! Milyen szépek! Milyen ügyesek!

:-)))

gabi írta...

Gyermek munka? No, no!!!
Nagyon aranyosak és ügyesek. A tojás likőrt nem lehetne mással helyettesíteni?

Garffyka írta...

CV - bizony, időnként mi is meglepődünk, hogy mekkorák már :)

Gabi - ennek a kuglófnak a tojáslikőr adja az ízét - alkoholtartalma elpárolog a sütés alatt, tehát gyerekek is nyugodtan ehetik. Még nem próbáltam mással helyettesíteni a tojáslikőrt; gondolom, más, hasonlóan sűrű likőrrel lehet. Tejből vagy tejszínből, kávéból mindenképpen kevesebbet használnék, mint a tojáslikőrből.