Erre a csokoládés finomságra Mary Berry 'Torták, sütemények, csemegék' könyvében bukkantam. Első olvasatra megtetszett, nem is csalódtam, sokadszorra is gyorsan csupán hűlt helye maradt a tálaló tálcán :-)
Tartalmasabb leves - kukoricás raguleves tárkonyos borecettel, lucskos káposzta, zöldségleves darált marhahússal, fakesz-görög lencseleves, piros krumplileves-gulyás, tárkonyos raguleves - után remek második fogás, de akár ünnepi asztal dísze is lehet.
A pitetorta alapjához általában házi kekszet használok; ha éppen nincs itthon csokoládés keksz, akkor egy kevés olvasztott csokoládéval és kanálnyi kakaóporral dolgozom össze a keksz törmeléket és máris kész a pitetorta csokis alapja.
A gazdag, nagyon csokoládés Alexander pitetortából vékonyka szeleteket kínálok, egyszerre nem is kell több, de egy óra múlva simán lecsúszik egy újabb szelet.
Alexander pitetorta
hozzávalók - 20/22 cm-s piteformához
22 dkg csokoládés keksz
17 gr vaj
22 dkg porcukor
12 dkg olvasztott csokoládé
1,5 ek rum aroma (brandy az eredeti recept szerint)
1,5 dl habtejszín
díszítéshez
csokoládé forgács
A csokoládés kekszet késes aprítóban vagy zacskóba téve és sodrófa segítségével morzsásra töröm.
Összedolgozom 7 dkg puha vajjal.
A keverékkel egyenletesen kibélelem a piteformát, úgy, hogy a széleire is jusson.
A maradék 10 dkg vajat habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a rum aromát is.
A csokoládé kétharmadát vízgőz fölött felolvasztom, félrehúzom, hozzáteszem a maradék, darabokra tördelt csokit és simára keverem (kicsit temperálom, azaz hűtöm).
A kissé visszahűtött olvasztott csokoládét a vajas-cukros keverékhez teszem és egynemű, sűrű masszává dolgozom.
Az alaposan lehűtött tejszínből kemény habot verek, majd 2-3 részletben, fakanállal/műanyag lapáttal óvatos mozdulatokkal a csokoládés elegybe forgatom.
A masszát a csokoládés keksz rétegre simítom, majd legalább egy óra hosszára hűtőbe teszem.
Tálalás előtt csoki forgácsokkal, modelling csokoládéból formázott virágokkal díszítem.
Jó étvágyat !
Tartalmasabb leves - kukoricás raguleves tárkonyos borecettel, lucskos káposzta, zöldségleves darált marhahússal, fakesz-görög lencseleves, piros krumplileves-gulyás, tárkonyos raguleves - után remek második fogás, de akár ünnepi asztal dísze is lehet.
A pitetorta alapjához általában házi kekszet használok; ha éppen nincs itthon csokoládés keksz, akkor egy kevés olvasztott csokoládéval és kanálnyi kakaóporral dolgozom össze a keksz törmeléket és máris kész a pitetorta csokis alapja.
A gazdag, nagyon csokoládés Alexander pitetortából vékonyka szeleteket kínálok, egyszerre nem is kell több, de egy óra múlva simán lecsúszik egy újabb szelet.
Alexander pitetorta
hozzávalók - 20/22 cm-s piteformához
22 dkg csokoládés keksz
17 gr vaj
22 dkg porcukor
12 dkg olvasztott csokoládé
1,5 ek rum aroma (brandy az eredeti recept szerint)
1,5 dl habtejszín
díszítéshez
csokoládé forgács
A csokoládés kekszet késes aprítóban vagy zacskóba téve és sodrófa segítségével morzsásra töröm.
Összedolgozom 7 dkg puha vajjal.
A keverékkel egyenletesen kibélelem a piteformát, úgy, hogy a széleire is jusson.
A maradék 10 dkg vajat habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a rum aromát is.
A csokoládé kétharmadát vízgőz fölött felolvasztom, félrehúzom, hozzáteszem a maradék, darabokra tördelt csokit és simára keverem (kicsit temperálom, azaz hűtöm).
A kissé visszahűtött olvasztott csokoládét a vajas-cukros keverékhez teszem és egynemű, sűrű masszává dolgozom.
Az alaposan lehűtött tejszínből kemény habot verek, majd 2-3 részletben, fakanállal/műanyag lapáttal óvatos mozdulatokkal a csokoládés elegybe forgatom.
A masszát a csokoládés keksz rétegre simítom, majd legalább egy óra hosszára hűtőbe teszem.
Tálalás előtt csoki forgácsokkal, modelling csokoládéból formázott virágokkal díszítem.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése