Bizony, még kelkáposztából is lehet tortát készíteni, csak egy kis fantázia kell hozzá.
Meg némi darált hús, bulgur, murok és petrezselyem, tejföl. És egy kerek tortaforma.
Manapóval mi nagyon szeretjük a kelkáposztát, főzeléknek, levesnek, töltött tekercsnek és rakottan is. Készítem hússal, hús nélkül, sok zöldséggel, rizs helyett általában bulgurral.
Egyik szombat délelőtt a gyerekek ötpercenként megkérdezték mi lesz ebédre, a sokadik kérdés után azt találtam válaszolni, torta. Na, azt a viháncolást rajzolni kellene :-), hurrá, torta lesz ebédre! :-) Kissé ugyan lehervadt a mosolyuk, mikor leves után tálaltam a kelkáposzta tortát, de aztán jóízűen eltüntettek egy-egy emberes szeletet. Természetesen mindketten kaptak a "dísz gombócot" is :-)
Ez a mostani rakott kelkáposzta kevés hússal, de sok zöldséggel készült. Mint egy (nálunk) megszokott rakott kel, csak éppen tortaformában sütve. Félig-meddig kihűlés után tejföllel vontam körbe az oldalát. A díszítő gombócokhoz kevés reszelt sajtot dolgoztam.
Rakott kelkáposzta torta
hozzávalók
1 közepes fej kelkáposzta
10 dkg darált hús
2 nagyobb murok
1 kisebb petrezselyem
1 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
kb 20 dk bulgur
4 ek olaj
só, bors
őrölt köménymag
csipetnyi pirospaprika
csipetke szódabikarbóna
tejföl
maréknyi reszelt sajt
A kelkáposzta külső, nagy leveleit leszedem, a káposztát megmosom, lecsöpögtetem, a nagyobb leveleket leormózom. A káposztát kockára vágom. Egy lábasban vizet főzök, kevés sót és csipetkényi szódabikarbónát szórok bele, majd a lobogó vízben nagyjából 5 perc alatt félpuhára főzött kelkáposztát szűrőbe öntöm (a főzővizet felfogom), hagyom lecsepegni.
Egy serpenyőt felmelegítek, beleöntöm a 2 ek olajat, üvegesre pirítom rajta az apróra vágott hagymát. Beleteszem a darált hús, rányomom a fokhagymát. Fűszerezem: só, bors, őrölt köménymag és csipetnyi pirospaprika. Időnként megkevergetve morzsásra pirítom a darált húst.
Közben a murkot, petrezselymet megpucolom és a reszelő legkisebb fokán finomra reszelem. A zöldségeket a húshoz teszem, kevéske főzővízzel felöntöm, elkeverem. Fedő alatt 8-10 perc alatt puhára párolom.
A maradék olajat egy lábasban felhevítem, rászórom a bulgurt, 1-2 percig keveregetem, felöntöm szűken mérve háromszoros mennyiségű főzővízzel, kicsit megsózom, lassú tűzön puhára főzöm.
Amikor kész, a bulgurt a zöldséges darált húshoz keverem. 6-8 ek-nyit félreteszek.
Egy kerek tortaformát kikenek (vagy befújom formaleválasztóval).
Rétegezem: kelkáposzta, zöldséges-bulguros-darált hús, tejföl, újabb kelkáposzta réteg, rá a zöldséges húsból, ismét tejföl. A tetejére kelkáposzta és tejföl kerül.
A tortaformát forró (180 fok) sütőbe tolom és nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm.
Amikor félig-meddig kihűlt és a forma oldalát lekapcsoltam, körben bevonom tejföllel.
A félretett zöldséges-bulguros-darált húsos elegyhez maréknyi reszelt sajtot és 1-2 kiskanál sűrű tejfölt keverek, összedolgozom és a masszából diónyi gombócokat formálok.
Ezekkel díszítem a tálaló tálcára csúsztatott rakott kelkáposzta tortát.
Jó étvágyat !
Meg némi darált hús, bulgur, murok és petrezselyem, tejföl. És egy kerek tortaforma.
Manapóval mi nagyon szeretjük a kelkáposztát, főzeléknek, levesnek, töltött tekercsnek és rakottan is. Készítem hússal, hús nélkül, sok zöldséggel, rizs helyett általában bulgurral.
Egyik szombat délelőtt a gyerekek ötpercenként megkérdezték mi lesz ebédre, a sokadik kérdés után azt találtam válaszolni, torta. Na, azt a viháncolást rajzolni kellene :-), hurrá, torta lesz ebédre! :-) Kissé ugyan lehervadt a mosolyuk, mikor leves után tálaltam a kelkáposzta tortát, de aztán jóízűen eltüntettek egy-egy emberes szeletet. Természetesen mindketten kaptak a "dísz gombócot" is :-)
Ez a mostani rakott kelkáposzta kevés hússal, de sok zöldséggel készült. Mint egy (nálunk) megszokott rakott kel, csak éppen tortaformában sütve. Félig-meddig kihűlés után tejföllel vontam körbe az oldalát. A díszítő gombócokhoz kevés reszelt sajtot dolgoztam.
Rakott kelkáposzta torta
hozzávalók
1 közepes fej kelkáposzta
10 dkg darált hús
2 nagyobb murok
1 kisebb petrezselyem
1 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
kb 20 dk bulgur
4 ek olaj
só, bors
őrölt köménymag
csipetnyi pirospaprika
csipetke szódabikarbóna
tejföl
maréknyi reszelt sajt
A kelkáposzta külső, nagy leveleit leszedem, a káposztát megmosom, lecsöpögtetem, a nagyobb leveleket leormózom. A káposztát kockára vágom. Egy lábasban vizet főzök, kevés sót és csipetkényi szódabikarbónát szórok bele, majd a lobogó vízben nagyjából 5 perc alatt félpuhára főzött kelkáposztát szűrőbe öntöm (a főzővizet felfogom), hagyom lecsepegni.
Egy serpenyőt felmelegítek, beleöntöm a 2 ek olajat, üvegesre pirítom rajta az apróra vágott hagymát. Beleteszem a darált hús, rányomom a fokhagymát. Fűszerezem: só, bors, őrölt köménymag és csipetnyi pirospaprika. Időnként megkevergetve morzsásra pirítom a darált húst.
Közben a murkot, petrezselymet megpucolom és a reszelő legkisebb fokán finomra reszelem. A zöldségeket a húshoz teszem, kevéske főzővízzel felöntöm, elkeverem. Fedő alatt 8-10 perc alatt puhára párolom.
A maradék olajat egy lábasban felhevítem, rászórom a bulgurt, 1-2 percig keveregetem, felöntöm szűken mérve háromszoros mennyiségű főzővízzel, kicsit megsózom, lassú tűzön puhára főzöm.
Amikor kész, a bulgurt a zöldséges darált húshoz keverem. 6-8 ek-nyit félreteszek.
Egy kerek tortaformát kikenek (vagy befújom formaleválasztóval).
Rétegezem: kelkáposzta, zöldséges-bulguros-darált hús, tejföl, újabb kelkáposzta réteg, rá a zöldséges húsból, ismét tejföl. A tetejére kelkáposzta és tejföl kerül.
A tortaformát forró (180 fok) sütőbe tolom és nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm.
Amikor félig-meddig kihűlt és a forma oldalát lekapcsoltam, körben bevonom tejföllel.
A félretett zöldséges-bulguros-darált húsos elegyhez maréknyi reszelt sajtot és 1-2 kiskanál sűrű tejfölt keverek, összedolgozom és a masszából diónyi gombócokat formálok.
Ezekkel díszítem a tálaló tálcára csúsztatott rakott kelkáposzta tortát.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése