A kertben felfedeztünk egy süni családot. A hatalmas futófenyő földre boruló ágai alá vackoltak be. Esténként innen vonulnak szépen sorban Folti kutya táljához, amiben mindig van valami finomság. Miután csendes röfögések közepette elfogyasztották a vacsorájukat, ugyanolyan szép, rendezett sorban visszamasíroznak a futófenyő alá. Nagyon aranyosak és bátrak, igaz, Folti kutya nem bántaná a süni családot, de mégiscsak nyílt terepen kell megtenniük jó tíz métert.
Tejes zsömléket készültem sütni és eszembe jutottak a sünik. Így lettek süni-zsömlék vacsorára, a gyerekek nagy örömére.
A sünik szemét és orrocskáját díszítő cukorból készítettem - lehetett volna feketebors (édesanya, ez csíp) vagy apróra vágott olivabogyó (édesanya, ezt nem szeretem).
A tüskéket ollóval vágtam, miután a tésztát zsömlévé gömbölyítettem.
Finom volt és különleges, legközelebb kalács tésztából vagy puha kekszből is megsütöm a süniket.
Süni zsömle
hozzávalók
egy adag tejes zsömle tészta
1 tojás a lekenéshez és ragasztáshoz
apró díszítő cukor a szemekhez, orrhoz
A zsömle tésztát kenyérsütő gépben dagasztom, kelesztem, majd enyhén lisztes lapítón finoman átgyúrom és tucatnyi darabra veszem. Az egyes darabokat kigömbölyítem, frissen tartó fóliával (vékony nylon zacskóval) letakarom és 5 percig pihentetem.
A gombóckákból kis darabkát lecsípek, a maradékot zsömlévé formázom úgy.
A lecsippentett darabból négy tappancsot és egy apró farkincát készítek, a tappancsokat ollóval három részen bevagdosom.
Sütőpapíros tepsire teszem a sünikét, aláigazítom a négy lábacskát és a farkincát.
Fóliával letakarom, nagyjából fél órát kelesztem.
A sünik testének tetejét ollóval kicsit bevagdosom, így készülnek a tüskék.
Az egészet lekenem a kissé felvert tojással, majd a sünik pofijára illesztem a szemeket és az orrocskát.
180-190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütöm az illatos, foszlós tésztájú süni zsömléket.
Jó étvágyat !
Tejes zsömléket készültem sütni és eszembe jutottak a sünik. Így lettek süni-zsömlék vacsorára, a gyerekek nagy örömére.
A sünik szemét és orrocskáját díszítő cukorból készítettem - lehetett volna feketebors (édesanya, ez csíp) vagy apróra vágott olivabogyó (édesanya, ezt nem szeretem).
A tüskéket ollóval vágtam, miután a tésztát zsömlévé gömbölyítettem.
Finom volt és különleges, legközelebb kalács tésztából vagy puha kekszből is megsütöm a süniket.
Süni zsömle
hozzávalók
egy adag tejes zsömle tészta
1 tojás a lekenéshez és ragasztáshoz
apró díszítő cukor a szemekhez, orrhoz
A zsömle tésztát kenyérsütő gépben dagasztom, kelesztem, majd enyhén lisztes lapítón finoman átgyúrom és tucatnyi darabra veszem. Az egyes darabokat kigömbölyítem, frissen tartó fóliával (vékony nylon zacskóval) letakarom és 5 percig pihentetem.
A gombóckákból kis darabkát lecsípek, a maradékot zsömlévé formázom úgy.
A lecsippentett darabból négy tappancsot és egy apró farkincát készítek, a tappancsokat ollóval három részen bevagdosom.
Sütőpapíros tepsire teszem a sünikét, aláigazítom a négy lábacskát és a farkincát.
Fóliával letakarom, nagyjából fél órát kelesztem.
A sünik testének tetejét ollóval kicsit bevagdosom, így készülnek a tüskék.
Az egészet lekenem a kissé felvert tojással, majd a sünik pofijára illesztem a szemeket és az orrocskát.
180-190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütöm az illatos, foszlós tésztájú süni zsömléket.
Jó étvágyat !
Nagyon cukik lettek :D
VálaszTörlésKöszönöm :) Egy sütögető Sünitől jólesik a dícséret :)
VálaszTörlés