Idén január-február folyamán - egyéb sütik, kelt tésztás finomságok mellett - legalább hatszor sütöttem ezt a fánkot, annyira kapós. Hétvége? Legyen fánk! Rég látott barátok, vendégek jönnek? Legyen fánk! Uzsonnára valami különlegességet kívántunk? A gyerekek szinte egyszerre mondták: legyen fánk!
Pillekönnyű, foszlós tésztájú, illatos, csoda finom fánk, olajban sütés és olajszag nélkül. S noha tepsiben, sütőben készül, sokkal-sokkal inkább fánk, mint bukta vagy klasszikus amerikai donut, hiszen, míg ezek kissé tömörkések, ennek a fánknak tésztája levegős és könnyű, majd elrepül.
Egyetlen hátránya van, iszonyúan addiktív :-) egy sütés biztos nem lesz elég :-)
Fánk a sütőből
hozzávalók - tészta
2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha vaj
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő
hozzávalók - máz, díszítés (és/vagy)
porcukor
cukormáz (porcukor + citrom/narancslé vagy víz)
csokimáz (csoki és tej/tejszín/vaj)
díszítő cukrok
házi lekvár
hozzávalók - egyéb
pogácsa/fánkszaggatók (kb 7 cm, 3-4 cm, 5 cm vagy poharak)
tepsik
sütőpapír
A konyha-meleg (éppen csak langyos, nem meleg és nem hűtő hideg) tejből fél dl-nyit kimérek, elkeverek benne egy evőkanálnyi cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt. Félreteszem, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet átszitálom.
A tészta hozzávalóit dagasztó tálba teszem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztős tejet is. Jenőkét bekapcsolom, szépen megdagasztja a fánk tésztát, de lehet kézzel dagasztani vagy dagasztó-karos kézi mixerrel is dolgozni.
A selymesre, fényesre dagasztott tésztát folpackkal (vagy vékony nylon zacskóval) lazán letakarom és huzatmentes helyen duplájára kelesztem (nagyjából 40 perc). Akkor jó, ha a tészta rugalmas, ha a finoman belenyomott ujjbegy nyomot hagy, a tészta lassan jön vissza.
Enyhén lisztezett vagy olajjal éppen csak átkent munkafelületre szedem a tésztát, finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, majd sodrófával másfél ujjnyi (2 cm) vastagra nyújtom.
Tipp & trükk:
A fánkokat, ha csak lehetséges, érdemes sütiformázóval (pogácsa/fánkszaggatóval; ezek a formák élesebbek, mint egy pohár) és határozott mozdulattal kiszaggatni a tésztából, így a fánk széle nem törik össze és sütés alatt szebben felnő, szinte szalagosodik.
A középen lyukas fánkokhoz először a nagyobbik (kb 7 cm átmérőjű) pogácsa/fánkszaggatóval dolgozom. A kiszaggatott tésztát átemelem a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ott vágom ki a közepét (kb 3-4 cm átmérőjű formával). Így a lapítóról tepsibe emelés közben nem oválosítom el a kört :-)
A középről kiszaggatott kisebb fánkokat külön tepsibe sorakoztatom, ezeket is levegősen egymás mellé, mert utókelesztés és sütés közben nőni fognak.
A lyukatlan :) fánkokat egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsa/fánkszaggatóval vágom ki, így utókelesztés és sütés után sem lesznek (szinte) ijesztően óriásiak.
A "szabászati hulladékot", azaz a kiszaggatás után megmaradt tésztát összegyúrom, hüvelykujjnyi vastag rúddá sodrom, nagyjából húsz cm-s darabokat csípek belőle. Ezeket a darabokat középen összehajtom és a két szárát összefonom. Így lesz belőle "szarkaláb" :)
A fánkokkal megpakolt három tepsit konyharuhával letakarom, huzatmentes helyen 20-25 percig kelesztem.
Ez idő alatt a sütőt 155-160 fokra melegítem, és összeállítom a mázakat.
A cukormázhoz 3-4 púpozott ek porcukorhoz apránként adagolok citrom/narancslevet vagy vizet. Simára keverem és ha túl sűrű lenne a máz, egy kis lével hígítom.
A csokimázhoz kevéske (2-3 ek) tejet/tejszínt melegítek, beleszórom a kockára tört csokit (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki, mikor milyet) és egynemű masszává keverem. Ez a csoki máz kevésbé lesz tömör, mintha csak olvasztott csokiba mártanám a fánkokat, bár úgy is lehet, és mi úgy is nagyon szeretjük.
A szépen megkelt fánkokat (először a legnagyobbakat, aztán a középről kivágott formákat, végül a szarkalábakat) 15-20 perc alatt aranybarnára, illatosra sütöm.
A még forró fánkokat - ha nem kerül rájuk máz - megszórom porcukorral vagy gyors mozdulatokkal - ecset vagy kanálhát segítségével - bevonom a cukor- vagy csokimázzal és megszórom az előkészített díszítő cukrokkal. Érdemes gyorsan dolgozni, mert a mázak, főleg a cukormáz, nagyon gyorsan szárad.
Az apró, színes cukorgyöngyöket egyszerűen beleszórom a fánkon lévő mázba, míg a nagyobbakat egyesével rakosgatom.
A kész fánkokat rácsra pakolgatom (kenyérvágó deszka rácsa vagy sütőrács) és ehetőre hűtöm. Kevésbé maszatolós, ha a rács alá egy ív sütőpapírt terítek, így az esetlegesen lecsorgó csokoládé vagy cukormáz nem a konyhapultot maszatolja.
Nagy ritkán, de előfordult, hogy egy-két fánk megúszta az aznapi megevést :-), így tapasztalat alapján mondom, hogy - jól záródó fém sütis dobozban éjszakáztatva - másnap is nagyon finomak.
Jó étvágyat !
Pillekönnyű, foszlós tésztájú, illatos, csoda finom fánk, olajban sütés és olajszag nélkül. S noha tepsiben, sütőben készül, sokkal-sokkal inkább fánk, mint bukta vagy klasszikus amerikai donut, hiszen, míg ezek kissé tömörkések, ennek a fánknak tésztája levegős és könnyű, majd elrepül.
Egyetlen hátránya van, iszonyúan addiktív :-) egy sütés biztos nem lesz elég :-)
Fánk a sütőből
hozzávalók - tészta
2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha vaj
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő
hozzávalók - máz, díszítés (és/vagy)
porcukor
cukormáz (porcukor + citrom/narancslé vagy víz)
csokimáz (csoki és tej/tejszín/vaj)
díszítő cukrok
házi lekvár
hozzávalók - egyéb
pogácsa/fánkszaggatók (kb 7 cm, 3-4 cm, 5 cm vagy poharak)
tepsik
sütőpapír
A konyha-meleg (éppen csak langyos, nem meleg és nem hűtő hideg) tejből fél dl-nyit kimérek, elkeverek benne egy evőkanálnyi cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt. Félreteszem, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet átszitálom.
A tészta hozzávalóit dagasztó tálba teszem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztős tejet is. Jenőkét bekapcsolom, szépen megdagasztja a fánk tésztát, de lehet kézzel dagasztani vagy dagasztó-karos kézi mixerrel is dolgozni.
A selymesre, fényesre dagasztott tésztát folpackkal (vagy vékony nylon zacskóval) lazán letakarom és huzatmentes helyen duplájára kelesztem (nagyjából 40 perc). Akkor jó, ha a tészta rugalmas, ha a finoman belenyomott ujjbegy nyomot hagy, a tészta lassan jön vissza.
Enyhén lisztezett vagy olajjal éppen csak átkent munkafelületre szedem a tésztát, finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, majd sodrófával másfél ujjnyi (2 cm) vastagra nyújtom.
Tipp & trükk:
A fánkokat, ha csak lehetséges, érdemes sütiformázóval (pogácsa/fánkszaggatóval; ezek a formák élesebbek, mint egy pohár) és határozott mozdulattal kiszaggatni a tésztából, így a fánk széle nem törik össze és sütés alatt szebben felnő, szinte szalagosodik.
A középen lyukas fánkokhoz először a nagyobbik (kb 7 cm átmérőjű) pogácsa/fánkszaggatóval dolgozom. A kiszaggatott tésztát átemelem a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ott vágom ki a közepét (kb 3-4 cm átmérőjű formával). Így a lapítóról tepsibe emelés közben nem oválosítom el a kört :-)
A középről kiszaggatott kisebb fánkokat külön tepsibe sorakoztatom, ezeket is levegősen egymás mellé, mert utókelesztés és sütés közben nőni fognak.
A lyukatlan :) fánkokat egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsa/fánkszaggatóval vágom ki, így utókelesztés és sütés után sem lesznek (szinte) ijesztően óriásiak.
A "szabászati hulladékot", azaz a kiszaggatás után megmaradt tésztát összegyúrom, hüvelykujjnyi vastag rúddá sodrom, nagyjából húsz cm-s darabokat csípek belőle. Ezeket a darabokat középen összehajtom és a két szárát összefonom. Így lesz belőle "szarkaláb" :)
A fánkokkal megpakolt három tepsit konyharuhával letakarom, huzatmentes helyen 20-25 percig kelesztem.
Ez idő alatt a sütőt 155-160 fokra melegítem, és összeállítom a mázakat.
A cukormázhoz 3-4 púpozott ek porcukorhoz apránként adagolok citrom/narancslevet vagy vizet. Simára keverem és ha túl sűrű lenne a máz, egy kis lével hígítom.
A csokimázhoz kevéske (2-3 ek) tejet/tejszínt melegítek, beleszórom a kockára tört csokit (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki, mikor milyet) és egynemű masszává keverem. Ez a csoki máz kevésbé lesz tömör, mintha csak olvasztott csokiba mártanám a fánkokat, bár úgy is lehet, és mi úgy is nagyon szeretjük.
A szépen megkelt fánkokat (először a legnagyobbakat, aztán a középről kivágott formákat, végül a szarkalábakat) 15-20 perc alatt aranybarnára, illatosra sütöm.
A még forró fánkokat - ha nem kerül rájuk máz - megszórom porcukorral vagy gyors mozdulatokkal - ecset vagy kanálhát segítségével - bevonom a cukor- vagy csokimázzal és megszórom az előkészített díszítő cukrokkal. Érdemes gyorsan dolgozni, mert a mázak, főleg a cukormáz, nagyon gyorsan szárad.
Az apró, színes cukorgyöngyöket egyszerűen beleszórom a fánkon lévő mázba, míg a nagyobbakat egyesével rakosgatom.
A kész fánkokat rácsra pakolgatom (kenyérvágó deszka rácsa vagy sütőrács) és ehetőre hűtöm. Kevésbé maszatolós, ha a rács alá egy ív sütőpapírt terítek, így az esetlegesen lecsorgó csokoládé vagy cukormáz nem a konyhapultot maszatolja.
Nagy ritkán, de előfordult, hogy egy-két fánk megúszta az aznapi megevést :-), így tapasztalat alapján mondom, hogy - jól záródó fém sütis dobozban éjszakáztatva - másnap is nagyon finomak.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése