Ha február, akkor farsang, ha farsang, akkor fánk.
Ha február, akkor Valentin nap, ha Bálint nap, akkor szívek.
Ma amolyan mesebeli kettőt-egy-csapásra módra pillekönnyű, sütőben sült, szív alakú fánkok teremtek a konyhámban.
A fánk tésztájához a jól bevált sütőben sült fánk receptet használtam, s mondjon bárki bármit, hogy ami fánk nem olajban sül, az bukta, ez a fánk bizony nem az. Pillekönnyű, foszlós tésztájú, másnap is nagyon-nagyon finom. Egy hátránya van, iszonyúan addiktív, nemhogy egy, de három-négy sem elég :-D
Nagyon jó állagú kelt tészta, csodaszép szálasra, könnyedre kel, élvezet dolgozni vele. Most annyit bolondítottam a recepten, hogy a tésztához egy csipet fahéjat és ánizst tettem.
Fánk olaj nélkül
hozzávalók
2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha vaj
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő
1 csipet fahéj (kihagyható)
1 csipet ánizs (kihagyható)
A tej felét 1 ek cukorral kicsit megmelegítem, belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut kimérem és dagasztó tálba teszem a többi hozzávalót. Rákanalazom a felfuttatott élesztőt és 8-10 perc alatt fényes, rugalmas, jó állagú tésztát dagasztok. A fánk tésztát gombóccá formázom, folpackkal letakarom és kelni hagyom (kb 30 perc).
A megkelt tésztát egészen enyhén olajos munkafelületre borítom, finoman átgyúrom, majd másfél ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiszaggatom - most egy nagy és egy kisebb szív alakú formát használtam, általában kerekre szaggatom - és egymástól tisztes távolságban sütőpapíros tepsibe teszem. Folpackkal letakarva nagyjából 20 percig másodszor kelesztem, addig a sütőt 155-160 fokra melegítem.
A szépen megnőtt fánk tésztával teli tepsit a forró sütőbe tolom és nagyjából 15-20 perc alatt halvány aranyszínűre sütöm.
Amíg a fánkok sülnek, előkészítem a máznak valókat - ez lehet porcukor, cukormáz, olvasztott csokoládé.
Most vízfürdőn olvasztottam fehér csokoládét, ebbe mártogattam a megsült, illatozó fánkokat, rácsra állítottam, hogy a fölösleges csoki lecsepegjen, kevés piros és világoskék ételfestékkel megcirmoztam a fehér csokoládé mázat.
A család kérésére hétvégére újabb adagot sütök :-)
Jó étvágyat !
Ha február, akkor Valentin nap, ha Bálint nap, akkor szívek.
Ma amolyan mesebeli kettőt-egy-csapásra módra pillekönnyű, sütőben sült, szív alakú fánkok teremtek a konyhámban.
A fánk tésztájához a jól bevált sütőben sült fánk receptet használtam, s mondjon bárki bármit, hogy ami fánk nem olajban sül, az bukta, ez a fánk bizony nem az. Pillekönnyű, foszlós tésztájú, másnap is nagyon-nagyon finom. Egy hátránya van, iszonyúan addiktív, nemhogy egy, de három-négy sem elég :-D
Nagyon jó állagú kelt tészta, csodaszép szálasra, könnyedre kel, élvezet dolgozni vele. Most annyit bolondítottam a recepten, hogy a tésztához egy csipet fahéjat és ánizst tettem.
Fánk olaj nélkül
hozzávalók
2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha vaj
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő
1 csipet fahéj (kihagyható)
1 csipet ánizs (kihagyható)
A tej felét 1 ek cukorral kicsit megmelegítem, belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut kimérem és dagasztó tálba teszem a többi hozzávalót. Rákanalazom a felfuttatott élesztőt és 8-10 perc alatt fényes, rugalmas, jó állagú tésztát dagasztok. A fánk tésztát gombóccá formázom, folpackkal letakarom és kelni hagyom (kb 30 perc).
A megkelt tésztát egészen enyhén olajos munkafelületre borítom, finoman átgyúrom, majd másfél ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiszaggatom - most egy nagy és egy kisebb szív alakú formát használtam, általában kerekre szaggatom - és egymástól tisztes távolságban sütőpapíros tepsibe teszem. Folpackkal letakarva nagyjából 20 percig másodszor kelesztem, addig a sütőt 155-160 fokra melegítem.
A szépen megnőtt fánk tésztával teli tepsit a forró sütőbe tolom és nagyjából 15-20 perc alatt halvány aranyszínűre sütöm.
Amíg a fánkok sülnek, előkészítem a máznak valókat - ez lehet porcukor, cukormáz, olvasztott csokoládé.
Most vízfürdőn olvasztottam fehér csokoládét, ebbe mártogattam a megsült, illatozó fánkokat, rácsra állítottam, hogy a fölösleges csoki lecsepegjen, kevés piros és világoskék ételfestékkel megcirmoztam a fehér csokoládé mázat.
A család kérésére hétvégére újabb adagot sütök :-)
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése