Február még téli hónap, s a tél hideggel, zúzmarával, köddel, ónos szitálással jár, nem is berzenkedem a természet rendje ellen, de azért már nagyon jó lenne egy kis tavasz-illatot érezni a levegőben.
S hogy természet anyuska is tudja, hogy türelmetlenül várjuk, tavaszváró muffint sütöttem emlékeztetőül :-)
Tésztája a nekünk nagyon kedves csupacsoki muffin, most kevés darált dióval és ánizzsal bolondítottam. Tetejére fehér csokoládés mascarpone krém került, ezt egy kis csillámos, világoszöld ételfestékkel színeztem.
A kandírozott ibolya még tavalyi termés, annyi illatos, szépséges ibolya nőtt a kiskertben, hogy sokat tudtam kandírozni. Száradás után, jól záródó dobozban, a hűtőben sokáig eláll.
Ez az olvasztott csokoládéval kevert mascarpone krém az egyik családi kedvenc, nagyon finom, a mascarpone zsírossága ellenére könnyed krém. Jól lehet dolgozni vele - tortákhoz is használom tölteni vagy burkolni -, annyi a titka, hogy konyha-meleg mascarponehoz keverem a langyosra temperált csokoládét, különben kicsapódik.
Tavaszváró muffin
hozzávalók - 14 db
20 dkg liszt
8 dkg cukor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg aprított étcsoki
2 bő ek darált dió
2 tojás
3 ek vaj, olvasztva
150 ml tej
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 mk ánizs
25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csokoládé, olvasztva
csillámos zöld ételfesték
kandírozott ibolya
A mascarponet a konyhapultra teszem, hogy kicsit felmelegedjen.
A sütőt 170 fokra kapcsolom, a muffin sütő mélyedéseit kikenem kevéske vajjal vagy kifújom formaleválasztó sprayel (növényi alapú zsiradék, vajjal/olajjal kenegetés helyett).
A vajat megolvasztom, hűtöm (folyékony legyen, de csak éppen langyos).
A száraz hozzávalókat keverőtálba mérem, összeforgatom.
Másik keverőtálba teszem az olvasztott vajat, hozzáütöm a két tojást, és beleöntöm a többi nedves hozzávalót, összekeverem.
A száraz anyagokat a nedves összetevőkhöz mérem, kézi habverővel alaposan összeforgatom.
A tésztát elosztom a muffin forma mélyedéseiben - nekem kettővel mindig több lesz, mint a tucatnyi -, majd 170 fokon - nem légkeveréssel! - 18-20 perc alatt készre sütöm.
Az illatos, csupa csoki muffinokat néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra állítom, hűlni teszem.
Amíg a sütik hűsölnek, vízfürdőn megolvasztom a fehét csoki felét, majd a vízfürdőről levéve hozzákeverem a többi csokoládét. Kevergetve langyosra hűtöm.
A mascarponet átkeverem, finoman hozzádolgozom az olvasztott fehér csokoládét. Inkább lassú mozdulatokkal keverem, hogy a csoki ne csapódjon ki.
A kihűlt muffinok tetejét, ha kell, levágom, hogy teljesen sík legyen, a megskalpolt muffinokat papírkapszlikba teszem.
A fehér csokoládés mascarpone krémet habzsákba teszem, amit előtte csíkokban bekenek az ételfestékkel (ettől lesz csíkos a kinyomott krém és nem egyöntetűen zöld), majd, kívülről befele irányuló körben, a papírkaszliban várakozó muffinok tetejére nyomom.
Utolsó lépés, hogy minden krémcsúcs tetejére egy-egy kandírozott ibolyát biggyesztek.
Voilá, kész a tavaszváró muffin :-)
Hallod, tavasz? :-)
Jó étvágyat !
S hogy természet anyuska is tudja, hogy türelmetlenül várjuk, tavaszváró muffint sütöttem emlékeztetőül :-)
Tésztája a nekünk nagyon kedves csupacsoki muffin, most kevés darált dióval és ánizzsal bolondítottam. Tetejére fehér csokoládés mascarpone krém került, ezt egy kis csillámos, világoszöld ételfestékkel színeztem.
A kandírozott ibolya még tavalyi termés, annyi illatos, szépséges ibolya nőtt a kiskertben, hogy sokat tudtam kandírozni. Száradás után, jól záródó dobozban, a hűtőben sokáig eláll.
Ez az olvasztott csokoládéval kevert mascarpone krém az egyik családi kedvenc, nagyon finom, a mascarpone zsírossága ellenére könnyed krém. Jól lehet dolgozni vele - tortákhoz is használom tölteni vagy burkolni -, annyi a titka, hogy konyha-meleg mascarponehoz keverem a langyosra temperált csokoládét, különben kicsapódik.
Tavaszváró muffin
hozzávalók - 14 db
20 dkg liszt
8 dkg cukor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg aprított étcsoki
2 bő ek darált dió
2 tojás
3 ek vaj, olvasztva
150 ml tej
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 mk ánizs
25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csokoládé, olvasztva
csillámos zöld ételfesték
kandírozott ibolya
A mascarponet a konyhapultra teszem, hogy kicsit felmelegedjen.
A sütőt 170 fokra kapcsolom, a muffin sütő mélyedéseit kikenem kevéske vajjal vagy kifújom formaleválasztó sprayel (növényi alapú zsiradék, vajjal/olajjal kenegetés helyett).
A vajat megolvasztom, hűtöm (folyékony legyen, de csak éppen langyos).
A száraz hozzávalókat keverőtálba mérem, összeforgatom.
Másik keverőtálba teszem az olvasztott vajat, hozzáütöm a két tojást, és beleöntöm a többi nedves hozzávalót, összekeverem.
A száraz anyagokat a nedves összetevőkhöz mérem, kézi habverővel alaposan összeforgatom.
A tésztát elosztom a muffin forma mélyedéseiben - nekem kettővel mindig több lesz, mint a tucatnyi -, majd 170 fokon - nem légkeveréssel! - 18-20 perc alatt készre sütöm.
Az illatos, csupa csoki muffinokat néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra állítom, hűlni teszem.
Amíg a sütik hűsölnek, vízfürdőn megolvasztom a fehét csoki felét, majd a vízfürdőről levéve hozzákeverem a többi csokoládét. Kevergetve langyosra hűtöm.
A mascarponet átkeverem, finoman hozzádolgozom az olvasztott fehér csokoládét. Inkább lassú mozdulatokkal keverem, hogy a csoki ne csapódjon ki.
A kihűlt muffinok tetejét, ha kell, levágom, hogy teljesen sík legyen, a megskalpolt muffinokat papírkapszlikba teszem.
A fehér csokoládés mascarpone krémet habzsákba teszem, amit előtte csíkokban bekenek az ételfestékkel (ettől lesz csíkos a kinyomott krém és nem egyöntetűen zöld), majd, kívülről befele irányuló körben, a papírkaszliban várakozó muffinok tetejére nyomom.
Utolsó lépés, hogy minden krémcsúcs tetejére egy-egy kandírozott ibolyát biggyesztek.
Voilá, kész a tavaszváró muffin :-)
Hallod, tavasz? :-)
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése