Szia Tavasz! :)
Márciuska helyett fehér csokoládés, citromos, bazsalikomos sütivel köszöntelek.
A citrom és a friss bazsalikom rendkívül jó párosítás, nem csak süteményben, de ott is. Könnyed, üde íz, amit a fehér csokoládé még jobban kiemel.
Ez az egyik kedvenc nem kakaós muffin receptem.
Citrom nagyságtól függően egy vagy két citrom héját reszelem a tésztába, illetve attól is függ, hogy ki a célközönség :)
Citromos, bazsalikomos muffin fehér csoki ganache-al
hozzávalók - 12 db
22 dkg liszt
8 dkg cukor
2 tojás
3 ek olvasztott vaj
150 ml tej
2 tk sütőpor
1/5 tk szódabikarbóna
1-2 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
10-12 nagy levél friss bazsalikom
a ganache-hoz
0,5 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
ételfesték - én most használtam, de kihagyható
A sütőt 170 fokra kapcsolom, a muffin formákat kikenem egy kis vajjal vagy kifújom formaleválasztóval (növényi olaj spray).
Egy kisebb tálba mérem a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, lazán összeforgatom.
A bazsalikom leveleit letépkedem, leöblítem, konyharuhával megszárogatom.
A tojásokat néhány perc alatt habosra keverem a cukorral, majd az olvasztott és visszahűtött vajjal.
A tálba reszelem a citrom/ok héját, majd a cukros-tojásos masszához kanalazom a sütőporral, szódabikarbónával összeforgatott lisztet.
A tésztát elkeverem, majd a tejjel lazítom, simára dolgozom.
A citrom levét és az apróra vágott bazsalikomot a legvégén teszem a masszához, lekeverem.
A tésztát a formákba kanalazom, nagyjából kétharmadig töltök egy sütőformát.
Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül az illatos, citromos-bazsalikomos muffin.
Tipp: Nem légkeveréses beállítással sütöm a muffint, mert a lágy tésztát elnyomja a légkeverés szele, és a végeredmény inkább lesz féloldalas süti, mint szép, egyenletes muffin.
Amíg a sütik hűlnek, elkészítem a ganache-t.
Ehhez a tejszínt felforrósítom, beletördelem a fehér csokoládét, simára keverem.
A muffinokat kiszedem a formákból, rácsra állítom (a rács alá egy tiszta sütőpapírt teszek, hogy a lecsöpögő csokoládét felfogja) és a tetejükre kanalazom a csoki ganache-t.
Extraként marcipánból formázott nefelejcs virágokkal, levélkékkel díszítem a citromos, bazsalikomos tavaszi muffinokat.
Jó étvágyat!
Márciuska helyett fehér csokoládés, citromos, bazsalikomos sütivel köszöntelek.
A citrom és a friss bazsalikom rendkívül jó párosítás, nem csak süteményben, de ott is. Könnyed, üde íz, amit a fehér csokoládé még jobban kiemel.
Ez az egyik kedvenc nem kakaós muffin receptem.
Citrom nagyságtól függően egy vagy két citrom héját reszelem a tésztába, illetve attól is függ, hogy ki a célközönség :)
Citromos, bazsalikomos muffin fehér csoki ganache-al
hozzávalók - 12 db
22 dkg liszt
8 dkg cukor
2 tojás
3 ek olvasztott vaj
150 ml tej
2 tk sütőpor
1/5 tk szódabikarbóna
1-2 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
10-12 nagy levél friss bazsalikom
a ganache-hoz
0,5 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
ételfesték - én most használtam, de kihagyható
A sütőt 170 fokra kapcsolom, a muffin formákat kikenem egy kis vajjal vagy kifújom formaleválasztóval (növényi olaj spray).
Egy kisebb tálba mérem a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, lazán összeforgatom.
A bazsalikom leveleit letépkedem, leöblítem, konyharuhával megszárogatom.
A tojásokat néhány perc alatt habosra keverem a cukorral, majd az olvasztott és visszahűtött vajjal.
A tálba reszelem a citrom/ok héját, majd a cukros-tojásos masszához kanalazom a sütőporral, szódabikarbónával összeforgatott lisztet.
A tésztát elkeverem, majd a tejjel lazítom, simára dolgozom.
A citrom levét és az apróra vágott bazsalikomot a legvégén teszem a masszához, lekeverem.
A tésztát a formákba kanalazom, nagyjából kétharmadig töltök egy sütőformát.
Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül az illatos, citromos-bazsalikomos muffin.
Tipp: Nem légkeveréses beállítással sütöm a muffint, mert a lágy tésztát elnyomja a légkeverés szele, és a végeredmény inkább lesz féloldalas süti, mint szép, egyenletes muffin.
Amíg a sütik hűlnek, elkészítem a ganache-t.
Ehhez a tejszínt felforrósítom, beletördelem a fehér csokoládét, simára keverem.
A muffinokat kiszedem a formákból, rácsra állítom (a rács alá egy tiszta sütőpapírt teszek, hogy a lecsöpögő csokoládét felfogja) és a tetejükre kanalazom a csoki ganache-t.
Extraként marcipánból formázott nefelejcs virágokkal, levélkékkel díszítem a citromos, bazsalikomos tavaszi muffinokat.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése