Oldalak

2017. jún. 30.

Kánikula torta - sütés nélkül

Nagyon szeretjük ezt a tortát, igazi verőfényes időre való kánikula torta.
Pikk-pakk össze lehet állítani, effektív munka kevés van vele, nem kell sütni, csak türelemmel kivárni, hogy a krémnek való tejföl lecsöpögjön, és az összerakott torta lehűljön.
Gyümölccsel vagy anélkül, citromosabban vagy édesebben, ki hogy szereti, nálunk mindenképpen nyerő :-)

Idén ezzel a tortával köszöntöttük Manapót Apák napján :-)



Kánikula torta - édes tejfölkrémes torta

hozzávalók - 24 cm formához

2 vödör tejföl (2*800 gr)
2 nagy citrom + 1 narancs reszelt héja
2 dl tejszínhab
6-8 ek porcukor
5 lap zselatin
1-2 kk vanília kivonat
3-4 ek szűrt narancslé

2 csomag roletti vagy kb 30 db babapiskóta

A tejföllel kezdem, sűrű, műanyag szűrőbe borítom és legalább 4-5 órát, de akár egy éjszakát is csepegni hagyom. Eddig többféle tejföllel is elkészítettem ezt a tortát és még a legjobb, legsűrűbb állagúnak is jót tett a szűrőben csepegtetés.
A habtejszínt hűtőbe teszem, ugyanis csak alaposan lehűtött tejszínből lehet habot verni, langyos tejszínből trutyi lesz, nem hab.
Másnap - vagy amikor a tejföl csöpögtetést befejezettnek ítélem - egy 24 cm-s, kapcsos tortaforma alját kirakom rolettivel.
A narancs és citromok héját lereszelem (igen, előtte alaposan megmosom mindet), a narancs levét kifacsarom. 3-4 ek narancslevet kis edénybe átszűrök, beleteszem a zselatin lapokat, állni hagyom.
A tejszínt 2 ek porcukorral kemény habbá verem.
Egy másik edénybe összekeverem a lecsöpögött tejfölt, a maradék porcukrot, a citrus héjakat és vanília kivonatot.

 
A megduzzadt zselatin lapokat kevergetés közben finoman melegítem, amíg teljesen feloldódnak. A zselatinos narancslevet a tejfölhöz dolgozom. 2-3 részletben beleforgatom a kemény tejszínhabot is.
Néhány kanálnyi krémet a rolettikre kanalazok, elsimítom.
A maradék rolettiket félbe vágom (vékony pengéjű, recés késsel szépen vághatók), majd szorosan egymás mellé állítgatva, körberakom a kapcsos tortaforma oldalát.
A formába kanalazom a tejfölös krémet, elsimítom, és kicsit az asztallaphoz ütögetem a formát, hogy a finomságos krém minden pici rést kitöltsön.
Ízlés szerint lehet gyümölcsöket keverni a krémbe, de mivel nálunk most éppen "finom a gyümölcs, de inkább egye meg más" járvány dúl a gyerekek körében, csak a torta tetejére teszek néhány vékony gerezdre vágott nektarint és cseresznyéből formázom középre a szívet.
A kész tortát legalább 2-3 órára hűtőbe teszem, hogy a zselatinos, tejszínhabos, édes-citrusos tejfölkrém megszilárduljon és a torta szépen szelhető legyen.

Soha rosszabbat :-)
Jó étvágyat ! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése