Tavaly debütáltak ezek a boszorkánykalapok a Halloween bulin. Sikerük volt, bár eleinte a gyerekek gyanakodva nézték, hogy akkor ez most pontosan mi is :D
Nos, azt nem mondtam el, hogy pontosan milyen alkatrészekből állítottam össze, csak annyit, hogy a kalapok édes fagyi tölcsér csokis sütivel és enyhén citromos krémmel töltve, csokis kekszen, gumicukor dísszel. Hírmondónak is alig maradt - mármint a boszi kalapokból :D
Édes fagyi tölcsért a nem messze lévő cukrászdából kuncsorogtam; kicsit furcsállotta a kérésem az eladó hölgy, miszerint, ha lehet, elvinnék 20 db édes fagyi tölcsért; természetesen fizetek érte. De a cukrász, akitől tanácsot kért az eladó hölgy, kevésbé lepődött meg, így diadalittasan tértem haza a tölcsérekkel.
A jól bevált és már nagyon sokszor felhasznált répatorta receptet használtam a sütik megtöltéséhez, annyi módosítással, hogy répa helyett egy rész cékla, két rész sütőtök került a sütibe, picivel több cukor és fűszerek a cékla miatt.
Krémje főzött vaníliás krém egy kis citromkrémmel (lemon curd) bolondítva.
Idén nagyon kekszeket sütök, amikre állítom majd, hogy látványosabb pereme legyen a csokis sütis-citromos krémes boszikalapoknak.
Az egy adag répatorta massza elég volt a 20 kalaphoz, krémből is egy adagot készítettem, de ebből maradt nyalakodni :)
A boszikalap sütik elkészítése több lépésből áll, mindemellett nem bonyolult, cserébe egy különleges, boszorkányosan finom süti kerül az asztalra.
Boszorkánykalap süti
hozzávalók - tészta
20 db édes fagyi tölcsér
20 db nagyméretű, lehetőleg lapos csokis keksz
1 adag répatorta tészta, azaz:
2 tojás
18 dkg cukor
1,5 dl olaj
2 tk rum aroma
20 dkg cékla (1/3) - sütőtök (2/3)
15 dkg liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
csipetnyi szerecsendió
csipetnyi kardamom
1/2 cs sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
hozzávalók - krém
1 adag főzött vaníliás krém
1 adag citrom krém (lemon curd) - 1 tojásból, egyéb hozzávalók is harmadolva
hozzávalók - díszítés
kb 3 ek olvasztott csokoládé
kb 1 ek íróka vagy kevés marcipán a díszcsíkhoz
10 db gumicukor vagy kevés marcipán a "csathoz"
fekete és/vagy zöld, barna ehető ételfesték (Wilton)
A krémhez puha vajat és a porcukrot habosra dolgozom, félreteszem (nem a hűtőbe).
Az étkezési keményítőt és a cukrot simára keverem a tojással és a tejjel, állandó keverés mellett felfőzöm.
Még forrón hozzáteszem a habos cukros vajat, simára dolgozom, 1-2 percig keverem, elég ovális habverővel, nem kell kézi mixer.
A krém tetejét elsimítom, folpackkal letakarom - a krémet, nem az edényt - kihűtöm (nem teszem hűtőbe).
A citrom krémhez a tojást, cukrot, citromhéjat és átszűrt citromlevet vízgőzön addig keverem, amíg besűrűsödik, kifehéredik. Leveszem a vízfürdőről, hozzákeverem a puha vajat, simára dolgozom. Hűlni teszem (nem hűtőbe). Teljes kihűlés után megkóstolom, ha kell, egy kis citromlével még savanyítom.
A tésztához a reszelő legfinomabb fokán (sajt) lereszelem a céklát, sütőtököt.
Átszitálom a lisztet, hozzá a kakaót, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, összeforgatom.
A sütőt 175 fokra kapcsolom (nem légkeveréses).
A tojásokat habosra, kifehéredésig keverem a cukorral, hozzáöntöm a rum aromát és az olajat, alaposan eldolgozom.
Belekeverem a reszelt zöldségeket, összeforgatom.
Hozzáadom a kakaós, fűszeres, sütőporos lisztet, alaposan összedolgozom, a végén 1-2 percig max fokozaton keverem.
A fagyi tölcsérekhez nincs sütőformám, jobb híján kivettem a sütőrácsot és a rácsai közé állítgattam a tölcséreket. Mivel ezek szája szélesebb, mint két rács közti táv, sikerül megállogatni, igaz, hogy a tölcsérek tésztával betöltése és a megpakolt sütőrács sütőbe állítása után még igazgatnom kellett a tölcséreken, hogy legalább viszonylag függőlegesen álljanak. Szerencsém (is) volt, egyik tölcsér sem dőlt oldalra, hogy a sütő aljára folyassa édes tészta rakományát :D
Szóval, óvatosan megtöltöm a tölcséreket kb kétharmadig, picit magasabban, mert inkább levágom a túlságosan felnőtt tésztát, mintsem ne legyen tele a kalap. Még óvatosabban a sütőbe tolom és kb 20 perc múlva ránézek, tűpróba, kész van, kiveszem a rácsot kalapostól. Hűlni teszem.
Amíg a kalapok hűlnek, a főzött krémet és a citrom krémet összedolgozom, habosra keverem, és most már hűtőbe teszem (folpackkal letakarva).
Egymás mellé sorakoztatom a csokis kekszeket.
A kihűlt kalapok tölcsér száján túlnőtt tésztát levágom, majd karalábé vájóval (vagy mokkáskanállal) kiszedek a süti belsejéből, ide töltöm a citromos krémet, végül egy kivájt sütidarabbal lezárom.
A csokis kekszeket megkenem olvasztott csokoládéval - ez a ragasztó kalapok és a kekszek között -, majd ráfordítom a csokis sütivel, citromos krémmel töltött kalapokat.
A boszikalapokat lefújom ehető ételfestékkel, úgy, hogy a kalap peremet is befessem.
Írókából vagy marcipánból díszszalagot rittyentek, gumicukorból vagy marcipánból (vagy színezett írókából) csatot készítek.
Tálalom :)
Jó étvágyat! :)
Nos, azt nem mondtam el, hogy pontosan milyen alkatrészekből állítottam össze, csak annyit, hogy a kalapok édes fagyi tölcsér csokis sütivel és enyhén citromos krémmel töltve, csokis kekszen, gumicukor dísszel. Hírmondónak is alig maradt - mármint a boszi kalapokból :D
Édes fagyi tölcsért a nem messze lévő cukrászdából kuncsorogtam; kicsit furcsállotta a kérésem az eladó hölgy, miszerint, ha lehet, elvinnék 20 db édes fagyi tölcsért; természetesen fizetek érte. De a cukrász, akitől tanácsot kért az eladó hölgy, kevésbé lepődött meg, így diadalittasan tértem haza a tölcsérekkel.
A jól bevált és már nagyon sokszor felhasznált répatorta receptet használtam a sütik megtöltéséhez, annyi módosítással, hogy répa helyett egy rész cékla, két rész sütőtök került a sütibe, picivel több cukor és fűszerek a cékla miatt.
Krémje főzött vaníliás krém egy kis citromkrémmel (lemon curd) bolondítva.
Idén nagyon kekszeket sütök, amikre állítom majd, hogy látványosabb pereme legyen a csokis sütis-citromos krémes boszikalapoknak.
Az egy adag répatorta massza elég volt a 20 kalaphoz, krémből is egy adagot készítettem, de ebből maradt nyalakodni :)
A boszikalap sütik elkészítése több lépésből áll, mindemellett nem bonyolult, cserébe egy különleges, boszorkányosan finom süti kerül az asztalra.
hozzávalók - tészta
20 db édes fagyi tölcsér
20 db nagyméretű, lehetőleg lapos csokis keksz
1 adag répatorta tészta, azaz:
2 tojás
18 dkg cukor
1,5 dl olaj
2 tk rum aroma
20 dkg cékla (1/3) - sütőtök (2/3)
15 dkg liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
csipetnyi szerecsendió
csipetnyi kardamom
1/2 cs sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
hozzávalók - krém
1 adag főzött vaníliás krém
1 adag citrom krém (lemon curd) - 1 tojásból, egyéb hozzávalók is harmadolva
hozzávalók - díszítés
kb 3 ek olvasztott csokoládé
kb 1 ek íróka vagy kevés marcipán a díszcsíkhoz
10 db gumicukor vagy kevés marcipán a "csathoz"
fekete és/vagy zöld, barna ehető ételfesték (Wilton)
A krémhez puha vajat és a porcukrot habosra dolgozom, félreteszem (nem a hűtőbe).
Az étkezési keményítőt és a cukrot simára keverem a tojással és a tejjel, állandó keverés mellett felfőzöm.
Még forrón hozzáteszem a habos cukros vajat, simára dolgozom, 1-2 percig keverem, elég ovális habverővel, nem kell kézi mixer.
A krém tetejét elsimítom, folpackkal letakarom - a krémet, nem az edényt - kihűtöm (nem teszem hűtőbe).
A citrom krémhez a tojást, cukrot, citromhéjat és átszűrt citromlevet vízgőzön addig keverem, amíg besűrűsödik, kifehéredik. Leveszem a vízfürdőről, hozzákeverem a puha vajat, simára dolgozom. Hűlni teszem (nem hűtőbe). Teljes kihűlés után megkóstolom, ha kell, egy kis citromlével még savanyítom.
A tésztához a reszelő legfinomabb fokán (sajt) lereszelem a céklát, sütőtököt.
Átszitálom a lisztet, hozzá a kakaót, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, összeforgatom.
A sütőt 175 fokra kapcsolom (nem légkeveréses).
A tojásokat habosra, kifehéredésig keverem a cukorral, hozzáöntöm a rum aromát és az olajat, alaposan eldolgozom.
Belekeverem a reszelt zöldségeket, összeforgatom.
Hozzáadom a kakaós, fűszeres, sütőporos lisztet, alaposan összedolgozom, a végén 1-2 percig max fokozaton keverem.
A fagyi tölcsérekhez nincs sütőformám, jobb híján kivettem a sütőrácsot és a rácsai közé állítgattam a tölcséreket. Mivel ezek szája szélesebb, mint két rács közti táv, sikerül megállogatni, igaz, hogy a tölcsérek tésztával betöltése és a megpakolt sütőrács sütőbe állítása után még igazgatnom kellett a tölcséreken, hogy legalább viszonylag függőlegesen álljanak. Szerencsém (is) volt, egyik tölcsér sem dőlt oldalra, hogy a sütő aljára folyassa édes tészta rakományát :D
Szóval, óvatosan megtöltöm a tölcséreket kb kétharmadig, picit magasabban, mert inkább levágom a túlságosan felnőtt tésztát, mintsem ne legyen tele a kalap. Még óvatosabban a sütőbe tolom és kb 20 perc múlva ránézek, tűpróba, kész van, kiveszem a rácsot kalapostól. Hűlni teszem.
Amíg a kalapok hűlnek, a főzött krémet és a citrom krémet összedolgozom, habosra keverem, és most már hűtőbe teszem (folpackkal letakarva).
Egymás mellé sorakoztatom a csokis kekszeket.
A kihűlt kalapok tölcsér száján túlnőtt tésztát levágom, majd karalábé vájóval (vagy mokkáskanállal) kiszedek a süti belsejéből, ide töltöm a citromos krémet, végül egy kivájt sütidarabbal lezárom.
A csokis kekszeket megkenem olvasztott csokoládéval - ez a ragasztó kalapok és a kekszek között -, majd ráfordítom a csokis sütivel, citromos krémmel töltött kalapokat.
A boszikalapokat lefújom ehető ételfestékkel, úgy, hogy a kalap peremet is befessem.
Írókából vagy marcipánból díszszalagot rittyentek, gumicukorból vagy marcipánból (vagy színezett írókából) csatot készítek.
Tálalom :)
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése