A karácsony elengedhetetlen "kelléke", főleg Miki papa miatt, aki szerint, nem is igazi karácsonyfa az, amire nincs habkarika aggatva. Így hát a miénken mindig van néhány :-)
Enni is szeretjük, eddig még soha nem maradt árválkodó darab a sütis dobozban. Mondjuk, takarítani utána már kevésbé, mert hiába eszi az aprónép sütis tányér vagy asztal fölött, valahogy mindig kerül a földre, szőnyegre is belőle. Nem is értem :-)
Annak idején sok receptet átböngésztem, de Farkas Vilmosnak ez a receptje volt az, ami leginkább megfogott, évek óta így készítem.
Főleg karikára formázom, de ugyanebből a masszából készült már habcsók is, Elzás tortára hópehely, téli tortára dísz, halloween sütire szellem.
Ha nincs 200 gr-nyi tojásfehérjém, az sem gond, a "titok" annyi, hogy a tojásfehérje súlyának kétszerese kell cukorban. Más semmi, nincs benne sem ecet, sem citrom, attól ragacsos lenne a belseje, így viszont finoman roppanós az egész.
Habkarika
hozzávalók
Tipp & trükk: Ha a massza elég meleg, de a cukor még nem oldódott fel teljesen, akkor az edényt leveszem a vízgőzről és addig kevergetem, amíg teljesen egynemű masszát kapok, azaz amíg a cukor teljesen feloldódik. Ha szükséges, újra vízgőz fölé teszem, lényeg, hogy a cukornak teljesen fel kell oldódni.
Amikor a cukros tojásfehérje elérte a megfelelő hőfokot, habverő géppel vagy kézi mixerrel nem túl kemény habbá verem.
A masszát csillagcsőrös (nagy méretű) habzsákba teszem és sütőpapíros tepsire szép kis karikákat formázok. 65-70 fokra előmelegített sütőben 3 órát szárítom. A tepsit időnként megforgatom, hogy a habkarikák egyenletesen száradjanak.
Tipp & trükk: Ha véletlenül túlverem a habot, akkor formázás közben szakadozhat és a fényéből is veszít. Így is használható, csak nem lesz olyan szép.
Mivel színes habkarikákat szeretnék, a habzsákba - még mielőtt beletölteném a masszát - ételfestékkel csíkokat húzok. Ettől lesznek a habkarikák csíkosan színezettek.
Az eredeti recept szerint nem kell bele sem citromlé, sem ecet, bár ez ugyan segít a cukor feloldásában, de így a massza lágyabb, nyúlósabb lesz és a habkarika nehezen vagy egyáltalán nem fog teljesen kiszáradni, a közepe ragacsos marad. Persze, kipróbáltam citromlével is, de nem vált be, jobban szeretjük az egyenletesen roppanós habkarikákat.
Jó étvágyat ! :-)
Enni is szeretjük, eddig még soha nem maradt árválkodó darab a sütis dobozban. Mondjuk, takarítani utána már kevésbé, mert hiába eszi az aprónép sütis tányér vagy asztal fölött, valahogy mindig kerül a földre, szőnyegre is belőle. Nem is értem :-)
Annak idején sok receptet átböngésztem, de Farkas Vilmosnak ez a receptje volt az, ami leginkább megfogott, évek óta így készítem.
Főleg karikára formázom, de ugyanebből a masszából készült már habcsók is, Elzás tortára hópehely, téli tortára dísz, halloween sütire szellem.
Ha nincs 200 gr-nyi tojásfehérjém, az sem gond, a "titok" annyi, hogy a tojásfehérje súlyának kétszerese kell cukorban. Más semmi, nincs benne sem ecet, sem citrom, attól ragacsos lenne a belseje, így viszont finoman roppanós az egész.
Habkarika
hozzávalók
200 g tojásfehérje
400 g kristálycukor
A kimért tojásfehérjét és a cukrot olyan edénybe teszem, amiben vízgőz fölött tudom melegíteni és folyamatos keverés mellett csípősre melegítem. A "csípős hőfokot" úgy tudom a legkönnyebben ellenőrizni, hogy kicsit beledugom az ujjam és ha a forróság megcsípi, akkor jó. Arra ügyelek, hogy kevergetés közben az edény szélére lerakodó-kicsapódó masszát időről időre behúzzam a többihez.
A kimért tojásfehérjét és a cukrot olyan edénybe teszem, amiben vízgőz fölött tudom melegíteni és folyamatos keverés mellett csípősre melegítem. A "csípős hőfokot" úgy tudom a legkönnyebben ellenőrizni, hogy kicsit beledugom az ujjam és ha a forróság megcsípi, akkor jó. Arra ügyelek, hogy kevergetés közben az edény szélére lerakodó-kicsapódó masszát időről időre behúzzam a többihez.
Tipp & trükk: Ha a massza elég meleg, de a cukor még nem oldódott fel teljesen, akkor az edényt leveszem a vízgőzről és addig kevergetem, amíg teljesen egynemű masszát kapok, azaz amíg a cukor teljesen feloldódik. Ha szükséges, újra vízgőz fölé teszem, lényeg, hogy a cukornak teljesen fel kell oldódni.
Amikor a cukros tojásfehérje elérte a megfelelő hőfokot, habverő géppel vagy kézi mixerrel nem túl kemény habbá verem.
A masszát csillagcsőrös (nagy méretű) habzsákba teszem és sütőpapíros tepsire szép kis karikákat formázok. 65-70 fokra előmelegített sütőben 3 órát szárítom. A tepsit időnként megforgatom, hogy a habkarikák egyenletesen száradjanak.
Tipp & trükk: Ha véletlenül túlverem a habot, akkor formázás közben szakadozhat és a fényéből is veszít. Így is használható, csak nem lesz olyan szép.
Mivel színes habkarikákat szeretnék, a habzsákba - még mielőtt beletölteném a masszát - ételfestékkel csíkokat húzok. Ettől lesznek a habkarikák csíkosan színezettek.
Az eredeti recept szerint nem kell bele sem citromlé, sem ecet, bár ez ugyan segít a cukor feloldásában, de így a massza lágyabb, nyúlósabb lesz és a habkarika nehezen vagy egyáltalán nem fog teljesen kiszáradni, a közepe ragacsos marad. Persze, kipróbáltam citromlével is, de nem vált be, jobban szeretjük az egyenletesen roppanós habkarikákat.
Jó étvágyat ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése