Oldalak

2019. ápr. 20.

Tavasz süti bazsalikommal, citrommal, frostinggal

A friss, illatos bazsalikom nekem mindig a tavaszt jelenti, akkor is, ha télen illatozik a konyhaablak párkányán.
A tavasz illatú bazsalikomhoz citromot párosítani az egyik legjobb döntés, mindezt sütiben megalkotni és citromos, epres, mákos frostinggal társítani, valami fenséges. Friss, üde, zamatos, és az egyik legjobb benne, hogy nagyjából 30 perc alatt kész van.

Nagypénteki ebédünk medvehagymás, tejfölös krumplileves volt (saját magával sűrítve) és ilyen friss, üde tavasz süti.


A tésztához a bevált és sokszor sütött bazsalikomos-citromos alapreceptet használtam. Éppen csak kicsit változtattam, egy citrom héja mellé egy lime héját is belereszeltem és igazságosan 1-1 ek citrom, illetve lime levét kevertem utolsó lépésként a tésztához.

A frostingot is érte némi "garffyka" módosítás :-), citrusos lett az alap, amiből további kever-kavar hatására lett mákos és epres is.
A frissen szedett ibolya már csak hab a tortán, akarom mondani, virág a frostingon :-)

Ebből az adagból alapesetben 12 muffin vagy 13 minikuglóf forma lesz, most 14 minikuglóf sült, szinte falatnyi sütik.


Bazsalikomos-citrusos minikuglóf
citrusos, mákos, epres frostinggal

hozzávalók

1 adag tészta  >> a leírtak szerint, plusz annyi változás, hogy + 1 lime héja és + 1 ek lime lé

1/2 adag frosting  >>  alap frosting a leírtak szerint, de változás, hogy 75 gr citrusos porcukor a sima helyett és + 2 ek átszűrt lime lé

A citrusos frostingot a leírtak szerint készítem, fél adagnyiból most, de a (fél) porcukor adagot citrusos porcukorra cserélem. Amikor jó az állaga és leveszem a vízfürdőről, úgy kevergetem kihűlésig, akkor adom hozzá a 2 ek-nyi átszűrt lime levet.
Ez a citrusos frosting lett az alap.


Mákos frosting
Az alap egyharmadához dolgozok 1 púpozott ek darált mákot, majd miután néhány muffinra nyomtam a krémből, még 1 ek-nyit; legközelebb fél adag frosting harmadához egyből két kanálnyi darált mákot teszek, jobban ízlett így.


Epres frosting
Az alap egyharmadához dolgozok 1 ek sűrű eperpürét.

Ibolyát frissen szedtünk a kertből, tálalás előtt tettem a sütikre nyomott hab tetejére, hogy a vékony virágszirmok ne ázzanak át.

Zamatos, üde, friss, pont annyira citromos és bazsalikomos amennyire lennie kell.

Jó étvágyat ! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése