Ez bizony nem mást, mint a Mikulásasszony receptje szerint készülő, csokis-mogyorós/diós-aszalt gyümölcsös, ropogós keksz.
A receptre a Nagy Karácsony könyvben bukkantunk és évek óta ezzel a finomsággal várjuk Mikulást.
Általában két adag készül, így nagyszakállúnak is tudnak kitenni a gyerekek és nekünk is marad. :-) Melasz helyett juharszirupot vagy mézet használok, a csoki, dió mennyisége változó, mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel is finom.
Nagy előnye a tésztának, hogy tojásmentes és tejmentessé is tehető, ha növényi tejet vagy vizet használok, illetve, a vajat növényi zsiradékra cserélem.
Mikulásasszony keksze
hozzávalók (2 adag)
23 dkg cukor
23 dkg puha vaj (növényi zsiradék)
34 dkg liszt átszitálva
2 ek tej (lehet növényi, vagy víz)
2 ek juharszirup (vagy méz; eredeti recept szerint melasz)
2 púpozott kk szódabikarbóna
10 dkg csoki apróra vágva
6 dkg darált dió és/vagy mogyoró és/vagy aszalt gyümölcs
A sütőt 160 fokra melegítem (légkeveréses).
A cukrot és a vajat habosra keverem.
A tejet és a juharszirupot kis edényben felmelegítem, félrehúzom, beleszórom a szódabikarbónát (habzik), elkeverem.
Az átszitált lisztet összevegyítem az aprított, vágott dióval/mogyoróval és a vajas-cukros masszához adom.
Belekeverem a langyos juharszirupos, szódabikarbónás elegyet.
Végül a felaprított csokit is beledolgozom. Ha kerül bele aszalt gyümölcs, azt is.
A masszából, sütőpapíros tepsibe, kisebb diónyi gombócokat sorakoztatok, tisztes távolságra egymástól (4-5 cm). Villával kicsit lenyomom, becsíkozom, vagy cukorkát nyomok a közepébe, vagy csak gombóckának hagyom.
A forró, előmelegített lerben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm Mikulásasszony kekszeit.
A kész sütiket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd lapos kanállal alájuk nyúlva rácsra teszem.
Jól záródó fém sütis dobozban sokáig eláll...-na, de általában két nap alatt elfogy. :-)
Finom, ropogós.
Jó étvágyat !
A receptre a Nagy Karácsony könyvben bukkantunk és évek óta ezzel a finomsággal várjuk Mikulást.
Általában két adag készül, így nagyszakállúnak is tudnak kitenni a gyerekek és nekünk is marad. :-) Melasz helyett juharszirupot vagy mézet használok, a csoki, dió mennyisége változó, mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel is finom.
Nagy előnye a tésztának, hogy tojásmentes és tejmentessé is tehető, ha növényi tejet vagy vizet használok, illetve, a vajat növényi zsiradékra cserélem.
Mikulásasszony keksze
hozzávalók (2 adag)
23 dkg cukor
23 dkg puha vaj (növényi zsiradék)
34 dkg liszt átszitálva
2 ek tej (lehet növényi, vagy víz)
2 ek juharszirup (vagy méz; eredeti recept szerint melasz)
2 púpozott kk szódabikarbóna
10 dkg csoki apróra vágva
6 dkg darált dió és/vagy mogyoró és/vagy aszalt gyümölcs
A sütőt 160 fokra melegítem (légkeveréses).
A cukrot és a vajat habosra keverem.
A tejet és a juharszirupot kis edényben felmelegítem, félrehúzom, beleszórom a szódabikarbónát (habzik), elkeverem.
Az átszitált lisztet összevegyítem az aprított, vágott dióval/mogyoróval és a vajas-cukros masszához adom.
Belekeverem a langyos juharszirupos, szódabikarbónás elegyet.
Végül a felaprított csokit is beledolgozom. Ha kerül bele aszalt gyümölcs, azt is.
A masszából, sütőpapíros tepsibe, kisebb diónyi gombócokat sorakoztatok, tisztes távolságra egymástól (4-5 cm). Villával kicsit lenyomom, becsíkozom, vagy cukorkát nyomok a közepébe, vagy csak gombóckának hagyom.
A forró, előmelegített lerben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm Mikulásasszony kekszeit.
A kész sütiket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd lapos kanállal alájuk nyúlva rácsra teszem.
Jól záródó fém sütis dobozban sokáig eláll...-na, de általában két nap alatt elfogy. :-)
Finom, ropogós.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése