Édesanyám születésnapjára készült ez a triplán csokis "csíny" torta :) Azért "csíny", mert van benne döblec és cékla, amit a gyerekek á la natúran köszönnek szépen, biztos finom, de egye meg más :D, viszont sütibe rejtve szinte bármikor lecsúszik még egy szelet.
Amikor nekikezdtem a tortának, még nem volt végleges elképzelésem arról, milyen lesz a díszítése, gondolati-listámon volt fehér és fekete rózsa csoki gyurmából, fekete cukormasszából aranyozott rózsa, csokizott sütigolyók (a Gombóc Artúr vagy a Segítsüti torta mintájára), macaron. Végül a macaron győzött :-)
A torta oldalához párom adott ötletet, miszerint gyűrt alufóliára simítsak olvasztott csokit, majd arany lüszterrel simítsam át. És lőn :-), bár legközelebb bátrabb leszek és a látvány kedvéért nagyobb gyűrődéseket hagyok majd az alufólián. Illetve, a legközelebbi ilyen díszítésnél az olvasztott csokit eleve "tépettre" simítom majd az alufólián, akkor nem utólag kell ollóval, cukrász sniccerrel ügyeskednem, hogy össze-vissza cakkos legyen a csoki-csíkok egy része.
A torta attól triplán csokis, hogy a tésztája csokis-kakaós, a krém szintén csokis, és a díszítés is csokis, mert az aranyozott csokilapokon kívül a macaronok is csokis tölteléket kaptak.
Magas tortát terveztem, ezért két adag répatortát - ezúttal répa helyett döbleccel és céklával - és két adag főzött csokis krémet készítettem.
Triplán csokis sütőtökös-céklás torta
hozzávalók - tészta, krém (22 cm-s forma)
2 x répatorta, répa helyett fele rész sütőtök-fele rész cékla, illetve került a tésztába 2x50 gr étcsoki, amit a dióval együtt késes aprítóban pörgettem át
2 x főzött csokis krém, adagonként + 1 ek rum aromával
hozzávalók - burkolás, díszítés
100 gr puha vaj
100 gr porcukor
1 púpozott ek forró csoki por (vagy kevésbé púpozott cukrozatlan kakaópor)
1 kk rumaroma
300 gr étcsokoládé (nem tortabevonó!)
5 ek tejszín (habtejszín!; a "főzőtejszín" nem tejszín, hanem élelmiszeripari szégyentermék)
macaron, óarany lüszterpor
A tortával ebben a sorrendben haladok:
Mivel csak egy 22 cm-s formám van, egymás után megsütöm a két tortalapot, teljes kihűlés után félbe vágom, azaz összesen négy tortalapom lesz.
Az alapvajkrémhez habosra keverem a puha vajat, átszitált porcukrot, forró csokiport, a végén belekeverem a rumaromát is.
Megfőzöm a csokis krémet, letakarom, hűlni teszem, kihűlés után 2 bő ek kakaós vajkrémmel habosítom, letakarom, felhasználásig hűtőbe teszem.
A csokoládé burkolathoz felforrósítom a habtejszínt, beletördelem az étcsokoládét, 1-2 percig állni hagyom, majd szilikon (vagy műanyag) spatulával simára keverem. Előkészítek egy nagy lapítót, erre terítem az összegyűrt, majd némileg kisimított alufóliát, négy sarkát és az oldalak közepét kevéske kétoldalas ragasztóval a lapítóhoz rögzítem. Ezt azért, hogy a hűlés közben kicsit összehúzódó csokoládé ne penderítse fel a vékony alufóliát, egyenes csokilapokat szeretnék. A simára kevert, fényes, illatos csokoládét ráöntöm az alufóliára, majd egyenletesen elterítem az egész felületen. Mivel nincs erre szolgáló profi eszközöm, bevetem a konyha-vonalzót :-), ez egy hétköznapi, hagyományos, 30 cm-s műanyag vonalzó :-D. A csokis lapítót hűvös-hideg és lehetőleg páramentes helyre teszem, hogy a csokoládé ne csak kihűljön, de szépen meg is dermedjen.
Összeállítom a tortát.
A négy lap közül kiválasztom, hogy melyik kerüljön a torta aljára, ennek a "visszájára" kenek egy diónyi forrócsokis vajkrémet - ezzel rögzítem a lapot a tortatálcához, biztosítva azt, hogy a kész torta ne csúszkáljon a kínáló tortatálcán -, a kiválasztott tortalapra teszem. Sütőpapírból keskeny csíkokat vágok, körben a tésztalap alá csúsztatom (2-3 mm mélységben), így letakarom a tészta alól kilógó kínáló tortatálcát (nem lesz maszatos, a sütőpapír csíkokat könnyedén ki lehet csúsztatni, amikor kész a torta).
A hűtő-hideg tortakrémet átkeverem, két bő ek-nyit félreteszek, a többi három részre osztom.
A tészta lapokat és a krémet rétegezem, minden tésztalapot kicsit lenyomkodok, hogy az alatta lévő krém egyenletesen terüljön el és a tészta is vízszintes legyen. A betöltött tortát lazán letakarom és visszateszem a hűtőbe, legalább egy óra hosszát hűtöm.
A félretett, két bő ek-nyi krémet és a maradék vajkrémet összedolgozom, simára keverem, egy ek-nyit félreteszek.
A lehűtött torta tetejét és körben az oldalát két rétegben átkenem a csokikrémes vajkrémmel. Az első réteg a morzsafogó, a második a kiegyenlítő és egyben fedő réteg. A két réteg között a tortát legalább fél órára, lazán letakarva, a hűtőbe teszem.
A megdermedt csokoládét alufóliástól megfordítom és finom, határozott mozdulatokkal lehúzom az
alufóliát. Ott, ahol beszakad, tűvel gyengéden felpiszkálom a letapadt
alufólia sarkot. Nagyfejű ecsettel átkenem óarany lüszter porral. Lehet játszani, hogy egy-egy sávban-foltban erősebben bearanyozom. Éles, vékony pengéjű kés és vonalzó segítségével a torta magasságán túlnyúló csíkokat vágok a csokoládé lapból.
Kiveszem a betöltött, kétszer átkent, lehűlt tortát, a csokoládé csíkok nem aranyporos felére kevéske csokikrémes vajkrémet kenek és sorban felragasztom a torta oldalára.
A torta tetejére vékonyan kevés forró tejszínben felolvasztott, simára, kihűltre kevert étcsokit csorgatok, fogpiszkáló segítségével rögzítem a díszítésre szánt macaronokat. Az aranyozott csokilapokból néhány forgácsot is a torta tetejére tűzök.
Kész :-) , avagy kedves barátnőm szavaival élve: Ennyike! :-)
Jó étvágyat ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése