Évekig minden évben eljátszottam, hogy szedtünk egy csomó bodzavirágot, aztán felhívtam édesanyám, hogy ugyan diktálja le - már megint - a bodzaüdítő és szörp receptjét. Na, de most már ennek vége és a fél sajtcetlire felfirkantott, biztos helyre tett, soha meg nem talált receptnek is.
Tádám, alant az igazi, a legjobb, a legeslegfinomabb bodzaüdítő és bodzaszörp receptje!
Az üdítőben az a jó, hogy napfénytől és melegtől függően 2-3 nap alatt elkészül és leszűrés után már iható is. Finom, nagyon bodzás, pont megfelelően citromos és édes, enyhén pezseg.
A bodzaszörp szintén megér egy misét, a bő fél kg bodzavirág minden íze, illata, aromája, zamata benne van, édes, de nem túlzottan, sűrű, mokkáskanállal nyalakodni - szigorúan csak minőségellenőrzés kóstolás céljából - csábít.
Bodzaüdítő
1 nagy üvegedény + nagy gézlap vagy többrét fogott szúnyogháló
4-5 nagyobb bodzavirág
3 l víz
30 dkg cukor
3 gr citromsó (vagy borkősav, ami van otthon)
2 nagyobb citrom - de mehet bele egy narancs is
5-10 mentalevél - választható, kihagyható, ízlés kérdése
1 mk borecet
A citromokat (és narancsot) alaposan lemosom, felaprítom vagy karikázom (héjastól, nem kell levágni), ahogy kézre esik.
A mentaleveleket leöblítem.
Az összes hozzávalót egy nagy üvegedénybe teszem, hosszú nyelű fakanállal kevergetem, amíg a cukor feloldódik.
Kétrét hajtott gézzel vagy többrét hajtott szúnyoghálóval letakarom, ezt befőző gumival rögzítem.
Az üveget kiteszem a melegre, napfényre.
Ha az idő kegyes, akkor 2-3 nap alatt "beérik" a bodzaüdítő.
Szűrőbe hajtogatott gézen (vagy többrét fogott szúnyoghálón) leszűröm, üvegekbe öntöm, a hűtőbe teszem.
3-4 nap alatt megisszuk. Gyerekpezsgő, üdítő, nagyon ínyencek karikára vágott kígyóuborkával, néhány friss mentalevéllel, cukrozott pohár szélére fogott citromkarikával kínálhatják 😊
Bodzaszörp
A mentaleveleket leöblítem.
Az összes hozzávalót egy nagy üvegedénybe teszem, hosszú nyelű fakanállal kevergetem, amíg a cukor feloldódik. Ezt nehezebb keverni, mint az üdítőt, hiszen kevesebb vízhez jóval több bodzavirágot teszek.
Kétrét hajtott gézzel vagy többrét hajtott szúnyoghálóval letakarom, ezt befőző gumival rögzítem.
Az üveget kiteszem a melegre, napfényre. 3-4 nap alatt "megérik" és leszűrhető.
Ilyen bodzaszörp volt az alapja az idei születésnapi tortám és Katka osztályában a suli-búcsúztató torta krémjének.
Kell ennél több?
Egészségünkre ! 😄
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése