Oldalak

2023. nov. 7.

Citromkrémes szépség

Ez a torta több okból is különleges.
Egyrészt, mert kettős születésnapra készült, Édesanyám és L. barátnője részére.
Másrészt, mert emiatt kis családom háromféle citromkrémes összeállítást is kénytelen volt tesztelni két hét alatt. 😄
Harmadrészt, ugye, maga az esemény tette különlegessé a tortát, mert Édesanyámnak és L. barátnőjének készült, ráadásul kerek születésnapokra.
 
 
 
A kérés az volt, hogy habos, jól érezhetően citromos krém, és az egész torta könnyed legyen. És fontos volt, hogy kicsi legyen.
 

 
A krémen és a tortalapon kívül számomra sarkalatos pont volt a díszítés, illetve a torta formája is. A 'megrendelő' kis méretű tortát kért. Így elvetettem a különböző emeletes torta ötleteim és a marcipán bevonatot is, mert úgy éreztem, bármilyen vékony marcipánnal vonnám be a tortát, elvenné a citromos krém habos könnyedségét. Tehát marad a krémmel bevont torta. Igen ám, de a krém bevonaton milyen dísz áll meg?
 

 
Mivel kifejezetten elegáns, ünnepi hangulatú tortát szerettem volna, a bármilyen krémmel díszítést elvetettem; egyrészt, gyakorlatom sincs, másrészt, a különböző krém virágok formázásához vajkrém az ideális, de attól ismét elveszett volna a habos citromkrém adta könnyedség.
Nem mondom, hogy álmatlan éjszakáim lettek volna, de tény, hogy elég sokat töprengtem a megoldáson.
 

 
Végül úgy döntöttem, kockáztatok, és krémes bevonatra marcipán díszeket teszek. Kiszámoltam, hogy mindössze pár órát kell kitartson a torta teljes pompájában, késő délelőtt szállítottam a szülinapi buli helyszínére és viszonylag kora délután asztalra került.
Így született meg A Torta a kettős, kerek évfordulós születésnapra.
 


A sokat próbált krémhez szokásomtól eltérően végül Hulalat használtam, mert a tesztelések során a tejszínt összekapta a citrom savassága. Tortalapnak - miután három különböző új receptet is kipróbáltam - pedig, némi módosítással, az eddig jól bevált répatorta receptet használtam; ebből kettőt sütöttem a négy laphoz. Így lett egy viszonylag karakteres, csokis, nem túl édes, tortalap és egy kifejezetten habos, könnyű, citromos krém. Burkolatnak egy másik, de szintén citromos krémet készítettem.


Citromkrémes torta

hozzávalók - tészta; 22 cm tortaforma

2* 120 gr cukor
2* 2 tojás
2* 1,5 dl olaj
2* 1 kk rum aroma
2* 1 közepes citrom reszelt héja
2* 150 gr sütőtök és 50 gr cékla
2* 160 gr liszt
2* 1 bő kk cukrozatlan kakaópor
2* 100 gr étcsoki
2* 1 ek darált, pörkölt, sótlan mogyoró
2* 1/2 cs sütőpor
2* 1/4 tk szódabikarbóna

A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt simítok.
A sütőt 170 fokra kapcsolom, nem légkeveréses, csak alsó-felső sütési módban.
A döblecet és a céklát sajtreszelőn lereszelem.
Átszitálva kimérem a lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát, hozzáforgatom a darált mogyorót, belereszelem az étcsokit - 70%-os étcsokit használtam -, majd a citrom héját is.
A tojásokat habosra, fehérre keverem a cukorral, ez legalább 4-5 perc.
Kisebb fokozatra állítom a kézimixert és a cukros tojáshoz dolgozom az olajat és rum aromát.
A masszába forgatom a reszelt döblec-cékla elegyét, elkeverem.
Jöhet a lisztes-csokis-citromhéjas keverék. A tésztát egyneműre dolgozom, majd nagy fokozatra állított kézimixerrel 2-3 percig keverem, hogy habosabb, világosabb legyen.
A kész tésztát a tortaformába kanalazom, a tetejét elegyengetem, és a 170 fokra melegített lerben 25-30 percig sütöm; kivétel előtt mindenképpen tűpróbát tartok.
Az illatosra sült répatortát 1-2 percig a formában pihentetem, majd egy vékony pengéjű kést vagy nagyon vékony, de kemény szilikon/műanyag lapot körbevezetek a tészta és a forma oldala között, lekapcsolom a tortaformát, az aljában lévő sütőpapír segítségével rácsra emelem a tésztát és úgy hagyom kihűlni.
A tortaformát elmosogatom, szárazra törlöm és 'da capo al fine' kezdem előlről, hogy a második tésztát is megsüssem.
A kihűlt tésztákat két-két lapba vágom, ha szükséges, a tetejét is egyenesre vágom.

hozzávalók - krém

400 gr mascarpone
2 nagy citrom héja reszelve
4 ek porcukor
600 ml Hulala (ez alapból édesített)
10 ek frissen facsart citromlé (nagyobb méretű ek)
a facsaróban lévő és a citromokból még kiszedett hús, a fehér hártya nélkül

A krémhez használt citromlé mennyisége ízléstől függ. Nekünk ez az arány vált be - a gyerekek és Életemjobbikfele három különböző ízlést képvisel és ez a krém mindenkinek ízlett, így reméltem, hogy a szülinapi bulizóknak is ízleni fog. És lőn. 😊
A citromok héját lereszelem, a levüket kicsavarom, kiskanállal, éles pengéjű késsel kiszedem a gyümölcshúst, vigyázva, hogy fehér hártya ne kerüljön bele.
A mascarponet habosra keverem a porcukorral és a citromok reszelt héjával.
A hideg Hulalat külön edényben felverem.
A habos mascarponehoz részletekben adagolom a habot, összeforgatom és kanalanként keverem bele a citromlevet és a gyümölcs húsát. A Hulala habot és a citromlevet, gyümölcshúst felváltva dolgozom össze a kissé cukros mascarponeval. Időnként megkóstolom, illetve "szegény gyerekeimet kóstolás munkára fogom" - legyen-e édesebb, habosabb, citromosabb a krém.
A fenti mennyiségekből kevert citromos krém ízlett a legjobban mindenkinek.

hozzávalók - burkoló krém

50 gr mascarpone
300 ml Hulala
3 ek frissen facsart citromlé

A burkoló krémet ugyanúgy keverem, mint a tortalapok közé kerülő citromos krémet, annyi különbséggel, hogy ebben nem teszek reszelt citromhéjat, sem gyümölcshúst, csak a frissen facsart levet. Illetve más az összetevők aránya.


A tortát a szokásos módon állítottam össze.
A tortalap középre kentem egy kevéske krémet, hogy maga torta ne csúszkáljon a lapon.
Az egyik alsó lapot tettem alólra, rá a krém egyharmada, következő tészta lap, ismét a krém egyharmada, harmadik tésztalap és a maradék krém. Felülre az egyik alsó lapot tettem úgy, hogy az a fele került felfelé, amelyik a formában alól volt.
A legalsó tésztalap alá, körben becsúsztattam olyan szélesre vágott sütőpapír csíkokat, hogy befedjék a tortalapot. Így összeállítás és burkolás közben nem maszatolom a tortalapot; a sütőpapír csíkokat pedig könnyedén ki lehet húzni a készre burkolt torta alól.
A betöltött torta négy órát hűsölt lazán beburkolva a hűtőben. Ez idő alatt befejeztem a marcipánból készült díszek "beporzását", amihez kétféle arany színű Lüszter festéket és két nagyobb fejű ecsetet használtam.
Az alaposan lehűtött tortát két rétegben vontam be a burkoló krémmel; a rétegek között másfél órára visszatettem a hűtőbe a tortát.
A második réteg burkoló krém után, a díszek felrakása előtt, a torta újabb három órát csücsült a hűvösön.

A marcipán virágokat, leveket az elképzelt, lerajzolt tervek szerint teszem a tortára, remélve, hogy a néhány zöld levél nem fogja pár óra alatt színét eresztve összefesteni a hófehér burkolást. A nagyobb virágokat fogpiszkáló segítségével rögzítem. A torta mellé kerülő nagy virágot külön dobozban szállítom a 40 km-el arrébb levő vendéglőbe és a helyszínen megkérem a vendéglő gazdasszonyát, hogy tálalás előtt tegye a torta mellé, megmutatom hova és hogyan.


Édesanyám elmondása szerint a torta igen nagy sikert aratott, látványra és ízvilágra egyaránt, többen kértek második szeletet belőle.
Kritikus és nem elfogult Édesanyámat ismerve, ennyi elismerés elég is, megérte a fáradtságot. 😊💖

1 megjegyzés:

Gizi írta...

Csodaszép, gyönyörű torta, igazi remekmű!!! Nagyon ügyes vagy, mindig csodálattal nézem a tortáidat. Arról már nem is beszélve, hogy nagyon finom lehetett. Remek ez a citromos krém, lopom is a receptet, és a legközelebbi tortasütésnél ki is próbálom.